Newsflash
Știri

Campanie de screening pentru depistarea tuberculozei în zece comune din Timiș

de Dorina Novac - mai 3 2023
Campanie de screening pentru depistarea tuberculozei în zece comune din Timiș

Zece comune din Timiș au fost incluse în caravana mobilă Screening TB care a demarat marți, 2 mai. Campania face parte din cel mai mare proiect de screening din România, derulat la nivel național.

Prin acest program se oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale ale județului Timiș cu acces deficitar la controale de specialitate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

screening tb

„Autospeciala folosită în această campanie este dotată cu aparatură de radiologie de ultimă generație și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare, iar serviciile medicale sunt asigurate de personal specializat”, au precizat reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Citește și: Importanța screeningului pentru tuberculoză

Localitățile incluse în traseul caravanei sunt: Barna (2 mai), Darova (3, 4 mai), Sacoșu Turcesc (5, 8 mai), Orțișoara (9, 10 mai), Variaș (11, 12, 15 mai), Uivar (16 mai), Banloc (17, 18 mai), Foeni (19, 22 mai), Jamu Mare (23, 24 mai) și Tormac (25, 26 mai).

Potrivit datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Timiș este de 38,7 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2022 de Programul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei (PNPCT).

„Alegerea celor 10 comune a ținut cont de endemia și situația evolutivă a endemiei în zonele respective, dar și de situația socială a persoanelor din zonele respective. Chiar dacă unele localități nu au foarte multe cazuri de tuberculoză în prezent, au avut în anii anteriori și dispariția oarecum artificială a cazurilor de tuberculoză ne-a pus să ne gândim că poate efectul a fost și al pandemiei de COVID-19, pacienții nu s-au prezentat la serviciile de specialitate. Formele de tuberculoză de după pandemie sunt mult mai urâte decât cele de dinainte, pentru că sunt depistate tardiv. Am avut și cazuri de pacienți care au venit la medicul de specialitate după ce au tușit vreo 6 luni și au luat tratament nespecific, de nenumărate feluri. Sunt forme de tuberculoză extinsă, cu rezultate probabil mai greoaie la terapie, cu succese mai întarziate în tratamentul lor”, spune dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog, președinte secțiunea TB a Societății Române de Pneumologie, coordonator tehnic județean PNPSCT.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe