Newsflash
Interviuri

Importanța screeningului pentru tuberculoză

de Florentina Ionescu - iul. 2 2020
Importanța screeningului pentru tuberculoză

Am vorbit recent cu dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog și manager la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Am vrut să aflăm de la managerul de la „Marius Nasta” cât de importante sunt acțiunile de screening TB prin intermediul caravanelor medicale mobile, mai ales că acum în țara noastră există și un cadru legal pentru desfășurarea acestor activități medicale. Mai multe detalii despre ce prevede amendamentul recent introdus în Legea Sănătății se găsesc pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Beatrice Mahler1 Marius Nasta

Dr. Beatrice Mahler, care este atât vicepreședintele Comisiei de Pneumologie a Ministerului Sănătații, cât și asistent universitar la UMF „Carol Davila” București (disciplina Pneumoftiziologie), ne-a răspuns la câteva întrebări.

V-ar putea interesa și: „Medicul de familie este foarte important în controlul TB”

Printre altele, ne-a detaliat ce dotări au cabinetele medicale mobile pentru screeningul TB și cum crede că se va schimba peisajul caravanelor medicale în contextul epidemiologic actual.

Citiți și: Caravanele medicale, imaginea sănătăţii din mediul rural

Ce nevoie a dus la inițierea acestui tip de caravană pentru depistarea TB la noi în țară?

Depistarea tuberculozei cu ajutorul caravanelor de diagnostic nu este un proiect nou pentru România, dar pot spune ca este un proiect upgradat și beneficiază de experiența europeană. Ce este imporant la aceste acțiuni de screening prin intermediul caravanelor mobile este că ele merg către grupurile din populație vulnerabile, acolo unde accesul la servicii medicale este poate și deficitar.

Cum au decurs lucrurile de-a lungul anilor? Ce rezultate au scos la iveală caravanele care au mers prin țară pentru depistarea TB?

Proiectele sunt în desfășurare și avem acțiuni de screening în București - Ilfov, Argeș, Bacău, Dâmbovița, fiind depistate cazuri în rândul populației fără adăpost și a populației din mediul rural. Când depistăm cu ajutorul caravanelor cazuri noi de tuberculoză, mai ales la persoanele care în majoritatea cazurilor nu ar fi ajuns la medic altfel, [acest lucru] arată clar că acest proiect își atinge scopul și obiectivele și că este nevoie de astfel de proiecte. Dar de asemenea, un lucru extrem de important este că cu ajutorul dv., al mass-media, aceste proiecte au adus în atenția opiniei publice problematica tuberculozei.

Cât de importantă este, în opinia dvs. o astfel de caravană pentru persoanele din grupurile vulnerabile, pentru acele zone unde oamenii poate nu au acces la servicii medicale?

Existența acestei modalități de screening al populației este importantă din mai multe privințe:

• Beneficiul direct al examinării radiologice a persoanelor simptomatice din comunități izolate cu acces dificil la servicii medicale sau celor din localități cu o incidență crescută a tuberculozei,

• Recoltarea sputei direct în caravană pentru diagnosticul de laborator la persoanele suspecte,

• Educația pentru sănătate și educație medicală prin cursurile adresate asistenților medicali comunitari și asistenților sociali,

• Educația cu privire la tuberculoză a populației, realizată direct în comunitate, dar și prin intermediul mass-media, prin acțiunile din cadrul proiectului,

• Suport psihologic și social pentru pacienții depistați pe tot parcursul tratamentului.

Ce dotări au aceste caravane / camioane care sunt în același timp și cabinete medicale?

Aceste caravane sunt practic niște cabinete medicale dotate cu aparatură radiologică, ce dispune de un soft performant ce utilizează inteligența artificială și permite după efectuarea radiografiei obținerea unui scor de risc cu valori diferite în funcție de probabilitatea de a fi sau nu bolnav de tuberculoză.

Cum credeți că va schimba (sau a schimbat deja) virusul SARS-CoV-2 activitatea medicală de tipul caravanelor medicale, în țara noastră?

Vă pot da un exemplu concret, una dintre caravanele care aparține Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” se află în acest moment [27 mai] în Timișoara pentru a sprijini lupta împotriva COVID-19 și prevenirea infectărilor în cadrul Spitalului Județean Timișoara. Am putea să o considerăm caravana avanpost în lupta împotriva COVID-19. Infecția cu SARS-CoV-2 este o provocare pentru întregul sistem medical.


Notă autor:

Sursa foto: Facebook

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe