Newsflash
Știri

Campania globală MedSafetyWeek 2022 începe astăzi

de Florentina Ionescu - nov. 7 2022
Campania globală MedSafetyWeek 2022 începe astăzi

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România anunță condițiile în care se va desfășura campania globală MedSafetyWeek 2022, în perioada 7-13 noiembrie.

Fiecare raport de reacție adversă transmis către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor de către toți pacienții.

Populația este încurajată să raporteze reacțiile adverse suspectate ale medicamentelor în cadrul campaniei globale #MedSafetyWeek, desfășurată pe rețelele de socializare.

Lansată astăzi de ANMDMR, a șaptea ediție anuală a campaniei #MedSafetyWeek se desfășoară până la data 13 noiembrie și încurajează populația să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente. 

raportare reactii adverse medicamente
Foto de Melany @ tuinfosalud.com de pe Unsplash

 

Campania, care se desfășoară la nivel global, implică autoritățile de reglementare a medicamentelor din 81 de țări și se concentrează pe rolul-cheie al fiecărui pacient, aparținător sau profesionist din domeniul sănătății, care raportează o reacție adversă suspectată și astfel, contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor.

Toate medicamentele pot provoca reacții adverse

Având în vedere că toate medicamentele pot provoca reacții adverse la unii pacienți, există etape implementate în vederea monitorizării continue a siguranței medicamentelor, după ce acestea au fost puse pe piață.

Scopul monitorizării siguranței este colectarea mai multor informații despre reacțiile adverse cunoscute, precum și identificarea unor reacții adverse noi.

Autoritățile de reglementare utilizează sisteme pentru detectarea și evaluarea acelor reacții adverse și pentru prevenirea efectelor nedorite la viitori pacienți.

Despre sistemul de raportare al ANMDMR

Sistemul de raportare a reacțiilor adverse www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/ implementat de ANMDMR colectează și analizează rapoartele de reacții adverse suspectate.

Din momentul implementării, sistemul de raportare a ajutat la identificarea mai multor probleme de siguranță, care nu erau cunoscute anterior.

„Prin raportarea reacțiilor adverse suspectate către ANMDMR, participați activ la identificarea unor probleme de siguranță noi, astfel încât să se poată lua măsuri atunci când este necesar și să vă protejeze pe dumneavoastră și alte persoane de potențialele efecte nedorite”, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul anm.ro.

Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, a declarat:

„Fiecare raport de reacție adversă transmis de un pacientsau profesionist din domeniul sănătății joacă un rol-cheie în obținerea mai multor informații despre beneficiile și riscurile medicamentelor aflate în circuitul terapeutic și permite luarea de măsuri în vederea reducerii la minimum a riscurilor. Raportarea reacțiilor adverse suspectate către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România ajută la îmbunătățirea siguranței medicamentelor pentru toți pacienții și, în anumite situații, duce la oferirea unor informații de prescriere mai bine adaptate, ceea ce determină îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților. Dacă dumneavoastră sau un pacient al dvs. experimentați o reacție adversă urmare a administrării unui medicament, asigurați-vă că ne raportați reacția adversă suspectată cu promptitudine.”

Cum puteți raporta reacții adverse suspectate

Orice persoană poate raporta reacțiile adverse suspectate către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, accesând pagina web a Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, secțiunea Raportează o reacție adversă www.anm.ro/medicamentede-uz-uman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/

Cine sunt susținătorii campaniei

Autoritățile naționale de reglementare a medicamentelor din 81 de țări și părțile interesate vor participa la această campanie internațională condusă de Centrul de monitorizare din Uppsala (UMC), Centrul Organizației Mondiale a Sănătății de Colaborare pentru Monitorizarea Internațională a Medicamentului (WHO). Campania este susținută de membrii Coaliției Internaționale a Autorităților de Reglementare din Domeniul Medicamentului (ICMRA).

Echipa de proiect #MedSafetyWeek 2022 este alcătuită din reprezentanți ai următoarelor organizații colaboratoare: Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Îngrijire a Sănătății din Marea Britanie (MHRA), în calitate de coresponsabil, Autoritatea de reglementare a produselor pentru îngrijirea sănătății din Irlanda (HPRA), Centrul egiptean al Societății Internaționale de Farmacovigilență (ISoP) și Asociația Columbiană de Farmacovigilență.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe