Societatea Română de Cardiologie a organizat, în luna martie, conferinţa „Noţiuni imagistice multimodale pentru managementul insuficienţei cardiace”, cu participare internaţională.
În cadrul acesteia s-a discutat despre viitorul ecocardiografiei și tehnicile de imagistică cardiovasculară avansată. Introducerea categoriei de insuficienţă cardiacă (IC) cu fracţie de ejecţie a ventriculului stâng (FEVS) intermediară a adus atât speranţa unui potenţial arsenal terapeutic nou, cât și multiple provocări.
Analize post-hoc au sugerat posibila eficienţă a unor medicamente utilizate în tratamentul IC cu FEVS scăzută la categoria cu FEVS intermediară. Cu toate acestea, indicaţia de extindere a terapiei antagoniste neurohormonale către această categorie de pacienţi s-a lovit de barajul metaanalizelor care au obţinut rezultate pozitive doar la anumite subcategorii de pacienţi, atrăgând atenţia către heterogenitatea acestei clase.
Redenumită IC cu FEVS ușor scăzută (41-49%) printr-o lucrare publicată recent în European Journal of Heart Failure, se ridică întrebarea necesităţii acestei cateogorii, care a fost introdusă în anul 2016 cu speranţa stimulării studiilor clinice, dar care până la momentul actual nu a făcut obiectul principal al niciunui studiu major, existând doar patru lucrări (subanalize sau meta-analize) care privesc această categorie de pacienţi. Un posibil răspuns la această întrebare a fost oferit de prof. dr. Alan Fraser.
Prof. dr. Alan Fraser a readus în vedere o problemă controversată din domeniul cardiologiei, privind valoarea normală a fracţiei de ejecţie a ventricului stâng și valoarea sa prognostică. Bazându-se pe date publicate în studiul „Ejection fraction and mortality: a nationwide register-based cohort study of 499.153 women and men”, acesta susţine modificarea ghidurilor în vigoare prin considerarea FEVS normale peste 60%, riscul de deces crescând liniar sub acest prag.
Astfel, profesorul Fraser susţine că nu este necesară împărţirea pacienţilor cu valori ale FEVS sub acest prag în mai multe categorii, inclusiv cea cu FEVS ușor redusă, considerând că valoarea fracţiei de ejecţie și riscul de mortalitate asociat sunt un continuum. Mai mult decât atât, în ceea ce privește indicaţiile terapeutice, se pare că anumite clase de medicamente ar avea efecte benefice la toţi acești pacienţi, cum este cazul combinaţiei sacubitril-valsartan.
Analiza combinată a studiilor PARADIGM-HF și PARAGON-HF a urmărit comparativ efectele sacubitril-valsartan și inhibitor al sistemului renină-
angiotensină-aldosteron (SRAA) la un spectru larg de pacienţi cu FEVS cuprinsă între 15% și 75%.
Acestă analiză publicată în revista Circulation în anul 2020 arată că beneficiile sacubitril-valsartan faţă de inhibitorii SRAA, pe reducerea riscului de spitalizare pentru IC și de deces de cauză cardiovasculară, se menţin la pacienţii cu FEVS sub 57%.
Consecinţa acestui rezultat a venit în februarie 2021, când Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite a aprobat utilizarea sacubitril-valsartan și la pacienţii cu FEVS ușor scăzută.
Viitorul măsurării FEVS
Pornind de la heterogenitatea metodelor de măsurare a FEVS în diverse studii și limitările pe care fiecare dintre aceste metode le prezintă, prof. dr. Dragoș Vinereanu a vorbit despre viitorul măsurării FEVS și a volumelor ventricului stâng prin intermediul ecografiei tridimensionale.
Această tehnică are anumite avantaje faţă de metodele clasice, printre care faptul că nu subestimează măsurătorile prin scurtarea imaginilor și se corelează bine cu alte metode imagistice de măsurare a FEVS, precum imagistica prin rezonanţă magnetică nucleară.
Societatea Europeană de Cardiologie a propus, luna trecută, o nouă definiţie universală a insuficienţei cardiace, care susţine utilizarea unor metode obiective de evaluare a congestiei pulmonare sau sistemice. Două dintre metodele ușor accesibile medicului clinician au fost prezentate în lucrări publicate în anul 2020: iniţial, ecografia pulmonară care permite evaluarea congestiei de la acest nivel prin măsurarea numărului de linii B și, ulterior, spre finalul anului, ecografia venelor jugulare, pentru congestia sistemică.
În lucrarea publicată în European Journal of Heart Failure, intitulată „Ultrasound imaging of congestion in heart failure: examinations beyond the heart”, se consideră semn de congestie un raport cu valoarea sub patru între diametrul maxim al venei jugulare interne în timpul manevrei Valsalva și cel din repaus, la finalul expirului. O valoare sub doi a acestui raport indică congestie severă. Această metodă simplă, accesibilă, permite evaluarea rapidă a pacientului încă de la camera de gardă.
Utilizarea modului M în combinaţie cu Doppler-ul Color Tisular, prin plasarea cursorului la jumătatea foiţei valvulare mitrale anterioare în secţiunea apical patru camere, permite măsurarea timpului de contracţie izovolumică (TCIV), timpului de relaxare izovolumică (TRIV) și timpului de ejecţie sistolică (TEj) a ventricului stâng. Indexul de performanţă miocardică este evaluat prin raportarea sumei între TCIV și TRIV la TEj.
Rezultatele studiului „Left ventricular systolic ejection time is an independent predictor of all-cause mortality in heart failure with reduced ejection fraction”, publicat în European Journal of Heart Failure recent, au arătat că scăderea cu 10 ms a TEj conduce la creșterea mortalităţii de orice cauză cu 9%, independent de valoarea FEVS sau a strain-ului longitudinal global. Relaţia dintre TEj și mortalitate a fost una liniară și s-a stabilit o valoare cut-off optimă în prezicerea mortalităţii de 248 ms pentru TEj.
Utilizarea acestui parametru are valoare suplimentară în stabilirea prognosticului, adiţional factorilor utilizaţi convenţional precum vârstă, sex, presiune arterială medie, frecvenţă cardiacă, colesterol total, diabet zaharat sau boală cardiacă ischemică. Corelarea acestui parametru ecografic cu prognosticul are implicaţii clinice, în speţă, odată cu apariţia recentă a unui nou medicament disponibil pentru IC cu FEVS scăzută, omecamtiv mecarbil, care acţionează prin creșterea timpului de ejecţie
sistolică.
Revers-remodelarea atrială
Studiul EVALUATE-HF, publicat în JAMA anul trecut, a urmărit 464 de pacienţi randomizaţi către tratament cu sacubitril-valsartan sau enalapril timp de 12 săptămâni, evaluarea acestora fiind realizată prin măsurarea volumelor atriului și ventriculului stâng prin ecografie bidimensională, conform recomandărilor Societăţii Americane de Ecocardiografie.
Așa cum se anticipa, volumul telediastolic și telesistolic al ventriculului stâng scade semnificativ mai mult prin utilizarea combinaţiei sacubitril-valsartan, dar se pare că același rezultat favorabil se obţine și în privinţa atriului stâng. Acesta este primul studiu clinic important în care se obţine revers-remodelarea atriului stâng ca obiectiv major al studiului. Ca și în cazul FEVS, ecografia tridimensională reprezintă un domeniu de viitor în imagistica atriului stâng, inclusiv în studiile clinice.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe