Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tehnica imunocitochimiei pe citobloc, folosită la o pacientă de 60 de ani

de Florentina Ionescu - mai 16 2023
Tehnica imunocitochimiei pe citobloc, folosită la o pacientă de 60 de ani

O pacientă de aproximativ 60 de ani a fost internată recent la Spitalul Universitar de Urgență București, cu suspiciune de cancer ovarian.

Această pacientă a reprezentat primul caz din Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) în care diagnosticul final histopatologic a fost stabilit în urma tehnicii imunocitochimiei pe citobloc, cu material recoltat în urma paracentezei, se arată pe o rețea socială

Cancerul ovarian are o incidență de 11 la 100.000 locuitori și este a opta cauză de deces prin cancer în România. Cancerul ovarian nu dă simptomatologie decât în stadii avansate, când beneficiile terapeutice sunt limitate, subliniază reprezentanții SUUB. 

Un diagnostic histopatologic cât mai exact

În Romania, diagnosticul histopatologic de cancer ovarian în stadii avansate necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală laborioasă cu excizia parțială a tumorii, atunci când este posibil. Dar în cazurile avansate tumora se extinde uneori în întreaga cavitate abdominală, făcând intervenția chirurgicală dificilă sau chiar contraindicată. 

Chiar și în acest caz, pacientele au nevoie de un diagnostic histopatologic cât mai exact pentru adaptarea tratamentului oncologic și pentru stabilirea unor indici prognostici și predictivi.

În acest sens, devine imperioasă abordarea minim-invazivă în vederea stabilirii diagnosticului tumoral. 

„Tehnicile minim-invazive au atât scop terapeutic, dar pot fi și diagnostice din perspectiva materialului citologic recoltat (prin paracenteză). Ulterior, lichidul este procesat în vederea obținerii unor specimene citologice care oferă informații privind patologia neoplazică sau tipul de tumoră. De asemenea, metoda folosită poate fi completată cu teste imuncitochimice care să rafineze și mai mult diagnosticul histopatologic și să ofere medicului curant cât mai multe date astfel încât să abordeze personalizat fiecare caz în parte”, explică echipa de la Spitalul Universitar de Urgență București. n

Avantajele tehnicii citoblocului 

Prin tehnica citoblocului se pot pune diagnostice exacte ale subtipurilor tumorale principale ale tumorilor ovariene, similare cu diagnostice histopatologice obținute în urma examinării pieselor de rezecție clasice (tehnici chirurgicale invazive). De asemenea, prin tehnica imunocitochimică se pot discerne și alte patologii cu prezentare clinică similară, pentru care abordarea terapeutică este diferită, de aceea tehnica utilizată este esențială și pentru diagnosticul diferențial. 

„Pacienta de la SUUB a fost evaluată și investigată de o echipă multidisciplinară formată din: dna prof. univ. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu, șeful clinicii de Obstetrică- Ginecologie din SUUB, dna dr. Șef Lucrări Sorina Diaconu, medic primar medicină internă; medic primar gastroenterologie, Șef Lucrări dr. Adrian Dumitru medic primar anatomie patologică”, se mai arată pe pagina de Facebook a SUUB. 

 


Galerie imagini (3)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe