Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Daniela Zob: 70% din cazurile de cancer ovarian sunt depistate în stadii avansate

de Florentina Ionescu - mai 8 2024
Dr. Daniela Zob: 70% din cazurile de cancer ovarian sunt depistate în stadii avansate

În fiecare an, la data de 8 mai este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian. Cu această ocazie, dr. Daniela Zob atrage atenția că diagnosticul de cancer nu trebuie să nu fie o condamnare, ci o șansă la o nouă viață.

„Ne dorim ca diagnosticul de cancer să nu fie o condamnare, ci o șansă la o nouă viață, așa cum le spun pacientelor mele. Dorința de a trăi frumos și în armonie nu trebuie să vină odată cu diagnosticul de cancer, dar acest diagnostic trebuie să însemne o schimbare de percepție asupra vieții, de conștientizare a bucuriei de a fi”, declară dr. Daniela Zob, director medical al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București.

Aceasta a explicat într-un interviu recent ce opțiuni de tratament există pentru pacientele din România diagnosticate cu cancer ovarian.

„Putem spune că este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei”, a subliniat dr. Daniela Zob, medic primar în Oncologie medicală. 

Aceasta mai spune că rata ridicată a mortalității a cancerului ovarian este explicată în mare măsură de faptul că peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate (III-IV), în care rata de supraviețuire la 5 ani nu depășește 30%. 

„Rata de supraviețuire a femeilor diagnosticate în stadii incipiente (I-II), pentru aceeași perioadă de timp, este de aproximativ 90% (Doubeni et al., 2016)”, afirmă medicul oncolog de la IOB. 

Terapiile țintite, rol important în schemele de tratament 

În ciuda celui mai sumbru prognostic, noi modalități de tratament sunt dezvoltate în fiecare an, a adăugat dr. Daniela Zob, iar statisticile din ultimii 30 de ani arată o îmbunătățire a stării de sănătate a pacientelor și o creștere a ratei de supraviețuire. 

Dr. Daniela Zob, director medical al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București

„În România sunt rambursate terapiile recomandate de ghidurile internaționale, astfel încât accesul la tratament este facil. Terapiile țintite au un rol important în schemele de tratament pentru cancerul ovarian și se pot iniția în urma testărilor moleculare decontate de programele naționale. Pot fi administrate și terapii antiangiogenice decontate prin Programul Național de Cancer. Pentru a încheia într-o notă optimistă, în țară putem diagnostica rapid și trata, conform recomandărilor ghidurilor internaționale, și această localizare de boală”, a conchis dr. Daniela Zob. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe