Newsflash
Ars Medici

GLAUCOMUL, o patologie înșelătoare

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - feb. 1 2019
GLAUCOMUL, o patologie înșelătoare

Glaucomul este o patologie pe cât de gravă, pe atât de înșelătoare.

p.15
Măsurarea presiunii intraoculare prin tonometrie

„Domnule, vă simţiţi bine?” Cu o voce abia perceptibilă, pacientul răspunde un „Eh, da”, însă faţa lui trădează tristeţea și dezamăgirea. Cu o seară înainte a primit vestea că problema lui de vedere este incurabilă. Are glaucom pseudoexfoliativ la ambii ochi, în stadiu avansat. A observat că vederea începe să îi scadă din ce în ce mai mult, dar a ignorat aspectul. Cu unul dintre ochi poate doar să numere degetele, de la o distanţă de 50 de centimetri. A venit mult prea târziu la oftalmolog. Acum nu se mai poate face nimic fizic pentru a-l ajuta să vadă din nou. E de înţeles starea lui de spirit. Cu o seară înainte, la internare, era ironic. Acum nu mai e. E apatic.

Progresiv și discret

Deși nu există o definiţie unanim acceptată a bolii, se consideră că este o neuropatie optică progresivă sau un grup de boli oculare care se asociază cu defecte ale câmpului vizual și cu distrugerea progresivă a fibrelor nervoase retiniene, urmarea unei presiuni intraoculare crescute sau a scăderii presiunii de perfuzie a nervului optic.
Numai anumite tipuri de glaucom sunt dureroase, tipul cel mai frecvent, glaucomul primitiv cu unghi deschis, neîncadrându-se în această categorie.
Glaucomul conduce la pierderea fibrelor nervoase retiniene, la scăderea acuităţii vizuale. La început, afectează câmpul vizual periferic. Cât timp vederea centrală este bună, pe pacient nu îl deranjează nimic. Totuși, în acest timp, boala progresează, iar el își dă seama prea târziu că vederea îi este afectată.
Este dureros să întâlnim astfel de cazuri, mai ales când ne gândim că, dacă pacientul venea mai repede la control, ceva se putea face pentru a-i salva vederea sau măcar o parte din ea.

Terapii și cercetări

Există multiple variante de tratament, de la cel medicamentos, la cel cu laser sau chirurgical. Pentru fiecare dintre ele există anumite indicaţii, iar medicul curant alege varianta potrivită fiecărui caz în parte. Din păcate, singura modalitate existentă de a trata (nu de a vindeca) glaucomul este de a ne focusa pe scăderea presiunii intraoculare, metodă eficientă și în cazul glaucoamelor cu tensiune intraoculară normală. În prezent, după cum spunea profesorul Chiseliţă în timpul cursurilor de oftalmologie, se vizează dezvoltarea unor tehnici pentru a stimula regenerarea fibrelor nervului optic. S-a descoperit că există vertebrate la care nervul optic se reface după o leziune. Un alt aspect important îl reprezintă sănătatea celulelor ganglionare retiniene, care mor prin apoptoză pe măsură ce glaucomul progresează.
Cercetătorii încearcă să descopere cum poate fi stopată sau prevenită această moarte celulară programată, lucru menţionat într-un articol și de prof. dr. Larry Benowitz, director al laboratoarelor de cercetare în neurobiologie și profesor de neurobiologie și neurochirurgie la Harvard Medical School. Acesta reprezintă un pas important în încercarea de a găsi noi soluţii de tratament pentru patologia nefastă reprezentată de glaucom.

Sfaturi aparent banale

Persoanele care au depășit vârsta de 40 de ani și nu au ajuns încă la oftalmolog, trebuie să facă o vizită, mai ales dacă au rude care au avut probleme oftalmologice. E de sute de ori mai bine să descoperim o patologie precoce, când soluţiile terapeutice sunt multiple. Deși glaucomul nu se vindecă, i se poate stopa progresia.
Același sfat se aplică și pentru persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, cu miopie sau pentru cele care au descoperit, la controale oftalmologice anterioare, o presiune intraoculară crescută. Hipertensiunea intraoculară nu este caracteristică tuturor tipurilor de glaucom, dar poate fi un semnal de alarmă. Aceasta necesită monitorizare.
Acuitatea vizuală pierdută până la momentul diagnosticării nu se poate reface. Glaucomul este una dintre principalele patologii oculare care conduc la cecitate, iar aceasta, spre deosebire de cecitatea indusă de cataractă, este ireversibilă. Patologiile care nu dor sunt, de multe ori, mult mai severe prin consecinţe, faţă de cele care provoacă durere. E o binecuvântare că putem vedea, de aceea e esenţial să acordăm o atenţie deosebită ochilor noștri. Să prevenim, înainte de a trata!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe