Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

Aplicația BATEREP evaluează riscul de burnout pentru lucrătorii din sănătate

de Florentina Ionescu - sept. 13 2021
Aplicația BATEREP evaluează riscul de burnout pentru lucrătorii din sănătate

Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială Solidaritatea a oferit recent informații despre modul în care funcționează aplicația BATEREP. Primele date publice pot fi deja vizualizate.

Aceasta este prima aplicație de evaluare gratuită a riscului de epuizare profesională / burnout, potrivit unui comunicat de presă. Federația „Solidaritatea Sanitară” a lansat aplicația Evaluarea Riscului de Epuizare Profesională - Burnout Assessment Tool (BATEREP), iar primele date publice pot fi deja vizualizate. 

Vă recomandăm să citiți și: CMMB, semnal de alarmă: Există riscul epuizării şi chiar ajungerii în burnout 

medic trist

Aplicația poate fi accesată de către toți cei interesați la adresa: https://baterep.cercetare-sociala.ro/. Ea se adresează în special lucrătorilor din sănătate, principalul obiectiv fiind desfășurarea unui screening național privind evaluarea riscului de epuizare profesională. Aplicația BATEREP poate fi utilizată însă și de către lucrătorii din alte sectoare, se arată în același comunicat

Prin intermediul aplicației BATEREP, lucrătorii au acces gratuit la completarea testului de burnout, la scorul obținut, la interpretarea scorului și a cauzelor posibile și la compararea scorului individual cu colegii și colegele din aceeași categorie profesională și de la același loc de muncă/tip de secție. 

procent medici
Sursa imaginii: www.facebook.com/solidaritatea.sanitara/

Pot fi vizualizate rezultatele colective ale evaluării

De asemenea, Federația „Solidaritatea Sanitară” asigură tuturor unităților sanitare publice accesul gratuit la un panou dedicat de vizualizare a rezultatelor colective ale desfășurării procesului de evaluare. Unitățile sanitare pot vizualiza media scorurilor obținute de lucrătorii din unitate, mergând până la nivelul secțiilor și la alte informații specifice. Datele de conectare și cele privind mobilizarea lucrătorilor la evaluarea riscului de epuizare profesională au fost deja transmise tuturor spitalelor publice, potrivit sursei citate.

Aplicația a fost utilizată până acum de peste 6.000 de lucrători (peste 93% dintre ei fiind profesioniști din sistemul sanitar), fiind deschisă în continuare accesării din partea acestora. Un prim set de date rezultate din completarea testelor a fost publicat pe portalul aplicației, acestea oferind primele indicii privind situația în care se află lucrătorii din sistemul sanitar.

Informații relevante

BATEREP este prima aplicație de acest tip, care permite evaluarea gratuită a riscului de epuizare profesională, furnizând totodată informații relevante, atât lucrătorilor, cât și angajatorilor, se arată pe pagina oficială a Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială Solidaritatea.

„Aplicația BATEREP are utilitate maximă în cazul lucrătorilor din sănătate implicați în lupta împotriva pandemiei COVID-19, permițând o evaluare la nivel național a riscului de epuizare profesională a acestora. Având în vedere includerea măsurilor pentru prevenirea instalării sindromului de epuizare în rândul personalului din sănătate în cerințele ANMCS, aplicația BATEREP contribuie la monitorizarea și creșterea calității serviciilor medicale acordate pacienților. În același timp, aplicația este relevantă pentru toți lucrătorii și angajatorii din România, mai ales în condițiile create de includerea (în anul 2020 a) stresului și epuizării fizice în situațiile de hărțuire morală (cf. prevederilor art. 2, alin. 5.2 din OUG nr. 137/2000)”, spun reprezentanții centrului într-un comunicat.

Bază de date de referință

Prin desfășurarea screeningului național, aplicația BATEREP permite constituirea unei baze de date de referință privind riscul de epuizare profesională a lucrătorilor din sănătate, constituind astfel un criteriu obiectiv de evaluare.

Aplicația utilizează setul de instrumente de evaluare a riscului de epuizare profesională/burnout elaborate în cadrul proiectului Burnout Assessment Tool. Pe portalul aplicației pot fi găsite informațiile tehnice relevante privind funcționarea și rolurile aplicației BATEREP.

Vor fi introduse noi funcții

Aplicația va fi dezvoltată în continuare prin introducerea unor noi funcții, acestea incluzând o estimare a cauzelor probabile pentru lucrătorii al căror punctaj indică existența riscului de epuizare profesională  și un set de recomandări adaptate punctajului obținut, elaborate în baza documentelor publice oficiale.

Această acțiune face parte din strategia Federației „Solidaritatea Sanitară” de implicare directă în rezolvarea problemelor cu care se confruntă profesioniștii din sănătate, prin identificarea și implementarea propriilor soluții. Aplicația este gândită ca parte a Sistemului de Monitorizare a Bolilor Profesionale ce afectează lucrătorii din sănătate.

Aplicația BATEREP a fost dezvoltată și implementată de către Centrul de Cercetare și Dezvoltare „Socială” Solidaritatea (CCDSS), în cadrul unui proiect finanțat de către Federația „Solidaritatea Sanitară”. CCDSS este dispus la colaborarea cu toți cei interesați la implementarea acestei aplicații pentru alte sectoare de activitate, inclusiv cu autoritățile statului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe