Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Știri

Raport despre start-up-urile românești la început de drum – Ce loc ocupă Sănătatea

de Florentina Ionescu - mar. 13 2024
Raport despre start-up-urile românești la început de drum – Ce loc ocupă Sănătatea

Recent au fost date publicității datele din raportul Launch Romania, „The State of Romanian-born Early Stage Startups 2024”. Peste 53% dintre fondatori sunt la cel puțin al doilea start-up fondat.

Launch Romania powered by BCR, în colaborare cu Google și partenerul fondator How to Web, a lansat raportul „The State of Romanian-Born Early Stage Startups 2024”, ajuns la cea de-a treia ediție.

Anul acesta, raportul reprezintă o analiză detaliată a evoluției fondatorilor de start-up-uri early-stage (aflate la început de drum, deci într-un stadiu incipient) din România, dezvăluind o perspectivă completă asupra stadiului actual al acestora. 

Elementul definitoriu al raportului este că, pe lângă creșterea numerică a start-up-urilor în faza incipientă, există și o creștere în ceea ce privește fondarea celui de al doilea start-up – 53% dintre fondatori sunt la cel puțin al doilea start-up fondat, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Element de referință pentru ecosistemul național

„Pentru a completa peisajul cunoștințelor și resurselor dedicate progresului peisajului de inovație al României, publicăm cea mai recentă ediție a raportului nostru anual – The State of Romanian-born Early Stage Startups – un element de referință pentru ecosistemul național și pentru cei interesați, pe care îl puteți consulta aici. Astfel de mișcări pot avea loc doar în cadrul unui proiect comunitar precum Launch Romania”, a declarat Andrei Cojan, head of community la Launch Romania.

Potrivit datelor prezentate în raport, doar 13,3% din start-up-urile românești se concentrează exclusiv pe piața locală, restul extinzându-și activitățile la nivel european sau global. Sectoarele preferate de antreprenori pentru lansarea unui start-up de tehnologie includ e-commerce-ul (9,5%), educația (14,3%) și sănătatea (12,7%).

„Am simțit cu toții nevoia să explorăm în profunzime realitatea start-up-urilor early stage născute în România. De ce? Pentru că acum, mai mult ca oricând, este important să fim conectați la ceea ce au de spus fondatorii, în scopul de a înțelege problemele și provocările cu care se confruntă și, astfel, să facem tot posibilul pentru a-i sprijini mai bine în eforturile lor încă de la început și, implicit, pentru a crește șansele de a construi inovație”, a declarat Ionuț Stanimir, director de marketing și comunicare la BCR. 

Fondatorii români de start-up-uri sunt rezilienți 

Raportul evidențiază, de asemenea, reziliența și perseverența fondatorilor români, care reușesc să dezvolte și alte aspecte ale startup-ului, de la creșterea veniturilor la îmbunătățirea vânzărilor sau creșterea numărului de angajați. De exemplu, numărul total de angajați în startup-uri a crescut cu 9,4% față de anul precedent. 

„Start-up-urile early stage născute în România și ecosistemul de start-up-uri reprezintă unul dintre principalii catalizatori ai inovației, având un impact semnificativ asupra creșterii economice a României. Misiunea Google este să sprijine start-up-urile locale furnizând tehnologii avansate, know-how și resurse necesare pentru a crește și a se extinde la nivel global. Având alături parteneri de drum precum Launch Romania, creăm astfel un spațiu adecvat pentru fondatorii români de start-up-uri early stage să se dezvolte”, a transmis Silvia Carasel, marketing project manager la Google.

În concluzie, raportul „The State of Romanian-Born Early-Stage Startups – 2024” oferă o privire asupra prezentului și conturează în același timp un viitor promițător în lumea start-up-urilor, servind ca sursă de inspirație pentru viitoarea generație de antreprenori. Acesta subliniază evoluția fondatorilor de start-up-uri din România și încurajează publicul să privească cu entuziasm peisajul antreprenorial românesc. 

Raportul „The State of Romanian-Born Early-Stage Startups – 2024” este disponibil pe site-ul oficial al Launch Romania. 


Notă autor:

Imagine simbol generată cu AI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe