Acasă » LIFESTYLE » Apariții editoriale
Nutriție pentru sănătate

Monica GEORGESCU
vineri, 16 iunie 2017
Trăim
într-o țară în care, din 22 de milioane de concetățeni, două milioane au
diabet, trei milioane au prediabet și jumătate dintre cei peste 20 de ani au
hipertensiune. În România, șase din zece persoane mor din cauza bolilor
cardiovasculare – atrage atenția dr. Nicolae Dan în editorialul numărului din
aprilie al revistei Viață+sănătate. În fața acestor cifre
îngrijorătoare și pornind de la ideea că statisticile legate de mortalitatea
cardiovasculară ar putea fi mult îmbunătățite prin prevenție, profesia de
dietetician ar trebui încurajată și reglementată. Dr. Nicolae Dan atrage
atenția asupra faptului că, deși elaborată, aprobată de Parlament și semnată de
președinte, legea dieteticianului nu se poate aplica în prezent, deoarece
normele metodologice au fost blocate de Ministerul Sănătății.
Mergând pe aceeași idee a
importanței nutriției în sănătatea individului, dr. Ionel Bratu a ales să
vorbească despre recomandările în nutriția cardiacilor. Cercetătorii de la
Harvard au descoperit că bărbații care nu iau micul dejun au un risc cu 27% mai
mare de a face infarct miocardic sau de a muri prin ischemie cardiacă, față de
cei care mănâncă regulat la primele ore. Explicația stă în faptul că cei care
sar peste micul dejun simt o senzație mai intensă de foame în cursul zilei și
un risc mai mare de a mânca noaptea, ceea ce duce la tulburări metabolice și,
implicit, la îmbolnăvirea inimii.