Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Iașul Magdei U.

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 2 iulie 2021

Magda Ursache nu contenește să nemurească niște contemporani cu pretenţii de „telectuali”, care alcătuiesc fauna bufonă de prin târgul cu dulcile lui coline.

Face Magda Ursache în romanul Ars expectandi (ed. Eikon, 2021) o radiografie a lumii noastre pălite de pandemii sociale, literare, planetare, foarte virulente, recente și corecte politic.

Ars expectandi Magda Ursache

Pe canavaua unei pseudopoveşti cu gust de dragoste multietnică, scriitoarea recurge la ilustrarea peisajului-junglă socio-medico-literar-cultural, în care împletește crâmpeie de fire colorate din propria-i istorie de viaţă de cărturar și i le împrumută personajului feminin Katherina. Celălalt personaj feminin este Magda U., scriitoare cu care autoarea Magda Ursache nu are, zice ea, nicio legătură. Cin’ s-o creadă, când o lume iaşiotă defilează rânduri-rânduri, statornic, prin toate cărţile sale?

Cât despre personajele masculine, reţin atenţia cititorului, dar mai cu seamă a cititoarelor, Silver şi Onur, doi medici adjudecaţi de Katherina. Pe cât de diferiţi, pe atât de asemănători, ei au ajuns prin România noastră bolnavă, din care medicii autohtoni au șters-o englezește spre o lume mai pricopsită în arginţi.

        Universul în care toate se fac și se desfac rămâne unul și același în absolut toate scrierile Magdei Ursache: Iașul cu străzile lui încărcate de poveste, cu Universitatea, cu lumea literară, Ciricul, Copoul, bojdeuca, cu bunele și cu relele. Iașul ei este România întreagă, năucită de morișca bezmeticei politici multipartinice cu o unică doctrină – căpătuiala, peste care s-a așternut imperial internaţionalist proletara molimă cu numele de COVID.

        Autoarea acestui mic manual de tehnica așteptării începe fiecare capitol cu câte un fragment de poem din (de)lirica mai mult sau mai puţin recentă – ca și cum ar vrea să atragă atenţia că atunci când e vorba de corectitudine literară, lucrează cu materialul clientului. Iar povestea de iubire strecurată printre temele cu adevărat de luat în seamă nu-i decât acadeaua cu gust de nucă verde și aromă de cafea, dintr-un basm cu Ali Baba.

Etichete: Ars expectandi

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.