Newsflash
Apariții editoriale

Aşteptări îndreptăţite

de Dr. A. M. - mai 20 2014
Aşteptări îndreptăţite
      Am aşteptat cu mare interes relansarea revistei Medicina modernă, după anunţul implicării Academiei de Ştiinţe Medicale alături de editorul de două decenii al publicaţiei, Colegiul Medicilor Bucureşti. Practic, era vorba de conjugarea eforturilor celor mai influente două organizaţii medicale din România: cel mai înalt for academic medical şi cea mai bogată (numeric şi financiar) asociaţie profesională. Revista, pentru cei care nu îşi aduc aminte, a avut o periodicitate lunară în cea mai mare parte a existenţei sale, devenind, mai nou, trimestrială. Seria nouă pare să păstreze periodicitatea trimestrială, trecând însă la versiuni ale articolelor integral în limba engleză, cu rezumate bilingve (română şi engleză), fără a modifica substanţial tipurile de articole publicate. S-a schimbat însă radical consiliul editorial, începând cu cei doi redactori-şefi – prof. dr. Irinel Popescu şi prof. dr. Ioan Lascăr, preşedinţii celor două instituţii tutelare – şi continuând cu echipa de redacţie ori cu consiliul internaţional. „Inovaţia“ noii serii a revistei este însă consiliul editorial pe specialităţi, întins pe două pagini, cu mai mulţi membri decât, spre exemplu, senatul universitar: 158 (Senatul UMF „Carol Davila“ are doar 97 de membri). Nu vom insista asupra conţinutului acestui prim număr, deoarece articolele sunt mai degrabă tipice unei publicaţii româneşti CNCS B+ decât unei reviste internaţionale indexate ISI, cu factor de impact calculabil (aşa cum îşi doresc redactorii-şefi pentru viitor). Este ciudat însă că revista apare în editura unui SRL cu sediul în Voluntari şi nu la prestigioasa editură a Academiei de Ştiinţe Medicale, mai ales că publicaţia are mici dar numeroase greşeli de corectură: psysiology (în loc de physiology) ori epidemilogy (în loc de epidemiology), dar mai ales de limbă engleză, unele frizând ridicolul – editor-in-chiefs, pe pagina de gardă, în loc de editors in chief –, altele benigne, de topică şi cursivitate a limbii, iar altele pur şi simplu de traducere – clinic immunology, în loc de clinical imm., anticancerous în loc de anticancer etc. Suntem convinşi însă că prezenţa câtorva sute de personalităţi ale medicinii româneşti în conducerea editorială se va face, în cele din urmă, simţită, calitatea articolelor pe care le vom putea citi în următoarele numere ale Medicinii moderne va fi dublată (nu întrecută) de cea a prelucrării editoriale a textelor, iar apariţia/distribuţia publicaţiei (oferită gratuit membrilor CMB) nu va mai întârzia cu o lună întreagă peste perioada de publicare înscrisă pe copertă. Măcar pentru că pe frontispiciul revistei sunt acum înscrise două organizaţii de mare prestigiu, de la care medicina (modernă) românească aşteaptă cu îndreptăţire mai mult.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe