Un studiu recent de la Universitatea din Birmingham arată că alcoolul și alte substanțe consumate de tineri îndeplinesc roluri complexe în ceea ce privește experiența de tentativă de suicid.
La această concluzie au ajuns cercetătorii în ceea ce privește comportamentul suicidar în rândul persoanelor tinere. Înțelegând mai bine impactul alcoolului și al altor substanțe asupra tinerilor, autoritățile pot să ofere mai mult suport persoanelor tinere, potrivit experților de la Universitatea din Birmingham, scrie medicalxpress.com.
Concluzia lor vine într-un moment prielnic, mai ales că anual, la 10 septembrie, este marcată Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului (World Suicide Prevention Day).
Citiți și: Suicidul, o realitate a lumii în care trăim
În acest studiu nou, publicat în revista „PLoS ONE”, cercetătorii de la Institutul de Sănătate Mintală și de la Facultatea de Psihologie din cadrul universității antemenționate au investigat în detaliu experiențele unui grup alcătuit din șapte persoane cu vârste între 16 și 25 de ani care au încercat să își pună capăt vieții și care, ulterior, s-au recuperat după aceste experiențe.
Participanții au descris că au folosit alcoolul și alte substanțe, în anumite ocazii, ca mod de a scăpa de emoțiile nedorite și copleșitoare, sau pentru a scăpa de amintiri. Totodată, au folosit alcoolul și anumite substanțe pentru a face față altor experiențe din sfera sănătății mintale, cum ar fi vocile sau mania, care le îngreunau relaționarea cu oamenii din jurul lor.
În același timp, însă, consumul de alcool și de alte substanțe a contribuit și la sporirea gândurilor suicidare și a comportamentului suicidar. Participanții la acest studiu au identificat această „sabie cu două tăișuri” în ceea ce privește consumul de alcool și abuzul de alte substanțe. În special, participanții au descris modurile în care alcoolul a contribuit uneori la intensificarea emoțiilor copleșitoare, care, la rândul lor, a dus la niveluri crescute de distres emoțional. Unii participanți au raportat, totodată, că încercările lor de suicid au fost impulsive și adesea alimentate de consumul de alcool sau de alte substanțe.
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe