Newsflash
Internaționale

Afectarea tiroidiană post-COVID persistă la un an?

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 17 2022
Afectarea tiroidiană post-COVID persistă la un an?

Specialiștii au ajuns la concluzia că o infecţie severă cu SARS-CoV-2 afectează funcţia tiroidiană prin mai multe mecanisme, potrivit unui studiu efectuat de cercetători din Italia.

Studiul a urmărit timp de 12 luni pacienţii cu disfuncţii tiroidiene apărute în cadrul COVID-19. Disfuncţia tiroidiană din formele moderate și severe de
COVID-19 apare prin tiroidită – inflamaţie și distrucţie tiroidiană –, dar și prin alte mecanisme, care implică afectarea axului hipotalamo-hipofizar-tiroidian. Disfuncţia hormo­nală este de regulă ușoară și tranzitorie, dar poate fi mai importantă în cazurile mai severe de COVID-19.

tiroida

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la Congresul European de Endocrinologie desfășurat luna trecută la Milano. Cei 100 de pacienţi evaluaţi au fost internaţi pentru forme severe de COVID-19 și au fost urmăriţi inclusiv prin dozarea TSH și a altor indicatori ai funcţiei tiroidiene.

Tiroidita a fost frecventă la acești pacienţi. Însă funcţia tiroidiană a revenit la normal după trecerea episodului de COVID-19 la aproape întregul lot de pacienţi – evaluată prin nivelul TSH, al markerilor de inflamaţie și al altor indicatori.

Totuși, la ecografia realizată după 12 luni de la vindecare, au fost identificate la nivel tiroidian focare restante de distrucţie prin tiroidită, chiar dacă de dimensiuni mici, la jumătate dintre pacienţii afectaţi anterior.

Scintigrafia tiroidiană cu techneţiu sau iod a arătat o captare scăzută la patru din șase indivizi afectaţi, la nouă luni de la vindecarea COVID-19, și o captare normală la aproape toţi pacienţii după alte trei luni. Pe termen și mai lung, efectele sunt necunoscute și cel mai probabil vor fi studiate în cadrul analizelor efectuate pe durate mai mari.

Citiți și: Donarea de sânge este un act de solidaritate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe