Newsflash
ACTUALITATE

Prevenţie la malul mării

de Cristina GHIOCA - mai 12 2023
Prevenţie la malul mării

Medicii pediatri se alătură ediţiei de anul acesta a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!”, desfășurată pe litoralul românesc. Ei vor stabili parametrii nutriţionali și vor oferi sfaturi de nutriţie.

Turiștii care vor ajunge anul acesta pe litoral, în perioada 14-19 august, vor putea beneficia de consultaţii medicale gratuite în cadrul unei noi ediţii a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!”. „Anul acesta desfășurăm a treia ediţie de prevenţie la malul mării în cele cinci staţiuni, în care vor fi cinci corturi mari și cinci mici, pentru că vor fi trei specialităţi care vor asigura această acţiune de prevenţie: Dermatologie, Endocrinologie, Pediatrie”, a arătat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București, la conferinţa de anunţare a campaniei.

Prezenţa pe malul mării a medicilor pediatri este o premieră. „Scopul nostru este de a vedea cât mai mulţi copii și de a le stabili parametrii de nutriţie. Vom pregăti și flyere în care vom recomanda elemente de bază nutriţionale, legate de stilul de viaţă”, a declarat prof. dr. Doina Pleșca, președinta Societăţii Române de Pediatrie. Aceasta a atras atenţia că pandemia de COVID a determinat o creștere alarmantă a numărului de copii supraponderali, a celor care au dobândit obezitate sau care au dezvoltat tulburări scheletale la pubertate.

Obezitatea a atins cote alarmante

La fel ca în ediţiile precedente, specialiștii și medicii rezidenţi în Dermatologie și Endocrinologie vor face screening pentru cancerul de piele, osteoporoză și sindrom metabolic.

„Sindromul metabolic reprezintă o constelaţie de factori de risc cardiovasculari, și când spun acest lucru mă refer la obezitate, hipertensiune arterială, modificări ale homeostatului glicemic până la diabet zaharat tip 2. (...) Obezitatea înregistrează cote de-a dreptul alarmante. Cifre publicate în Atlasul Mondial de Obezitate din 2022 și 2023 arată că, la nivel mondial, avem peste 700 de milioane de oameni pe obezitate, iar pentru anul 2030 se estimează că numărul acestora va ajunge la un miliard. În România (...), pentru perioada 2030-2035, se estimează niște procente alarmante, de peste 30% [în ceea ce privește obezitatea]. Dar poate cea mai îngrijorătoare este creșterea incidenţei obezităţii la copii. La acest capitol suntem fruntași în Europa”, a atras atenţia prof. dr. Cătălina Poiană.

Prezent și el la conferinţă, dr. Alin Nicolescu, secretarul general al Societăţii Române de Dermatologie, a reconfirmat participarea medicilor dermatologi la acţiunea de la malul mării. În același timp, el a anunţat lansarea campaniei Euromelanoma „Folosiţi Protecţia?”, adresată adolescenţilor: „Campania de anul acesta este una puţin particulară, pentru că adolescenţii au acea frumoasă doză de teribilism, dar care uneori, când trece graniţa, poate să ducă la distrugeri ireversibile. Studii recente arată că o singură arsură avută până la 18 ani crește cu 18% riscul de a face un cancer de piele”. Scopul campaniei este acela de a îmbunătăţi comportamentul asociat cu protecţia solară în rândul adolescenţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe