Potrivit unei noi recomandări a experților din domeniu, nu este necesar ca pacienții să poarte un șorț de plumb când efectuează o radiografie dentară.
Potrivit Asociației Dentare Americane (American Dental Association), pacienții nu mai trebuie să poarte șorțuri din plumb sau accesorii speciale pentru protejarea glandei tiroide atunci când merg la cabinete pentru a efectua radiografii dentare, recomandate de medicii dentiști. Cu toate acestea, unele state americane, în funcție de regulile lor specifice, pot dicta dacta pacienții sunt nevoiți să poarte șorțuri din plumb. În unele state americane este încă necesară această măsură, deci li se impune pacienților să poarte astfel de accesorii din plumb pentru a fi protejați.
Cea mai mare asociație din domeniul medicinei dentare din SUA, American Dental Association, a declarat joia trecută că nu va mai recomanda utilizarea șorțurilor din plumb și a gulerelor speciale pentru protejarea tiroidei pacienților care își fac radiografii dentare, scrie Associated Press.
Există două motive principale pentru această schimbare. Razele X folosite în timpul radiografiilor sunt în prezent mult mai precise, deci există mai puține motive de îngrijorare cu privire la faptul că radiațiile ating alte părți ale corpului. Totodată, șorțurile și gulerele din plumb pot uneori să împiedice medicii dentiști să obțină imaginile de care au nevoie în cazul respectivilor pacienți.
Cea mai bună măsură pentru a scădea expunerea la radiațiile X este ca medicul să se asigure că pacientul are într-adevăr nevoie de o radiografie dentară și să o facă în mod corect de prima dată, a declarat dr. Purnima Kumar, cea care conduce Council on Scientific Affairs, din cadrul American Dental Association, și în același timp cea care a făcut recomandarea de a nu se mai folosi șorțuri din plumb.
Tot aceasta a declarat că radiografiile dentare folosesc o cantitate relativ mică de radiații pentru a obține imaginile dorite. De exemplu, un zbor cu avionul de la Michigan la San Francisco îi va da pacientului echivalentul radiațiilor dintr-o radiografie dentară, a spus dr. Purnima Kumar.
Iar recomandarea asociației se referă exact la asta: la cantitatea mică de radiații X. Adevărata schimbare depinde de boardurile sau colegiile de medici dentiști din fiecare stat american, de medicii dentiști și de pacienți, a completat dr. Purnima Kumar. De exemplu, statul California are o regulă care stipulează că este necesar ca medicii dentiști să folosească șorțuri din plumb.
Sursa foto: https://www.shutterstock.com/image-photo/woman-dentist-taking-teeth-xray-beautiful-2110600970
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe