Newsflash
ACTUALITATE

Mai mulţi specialiști pentru copiii cu boli tiroidiene

de Cristina GHIOCA - mai 31 2024
Mai mulţi specialiști pentru copiii cu boli tiroidiene

Accesul copiilor din România cu probleme tiroidiene la specialiști ar urma să se îmbunătăţească odată cu implementarea unui atestat de studii complementare de endocrinopediatrie.

Chiar dacă numărul medicilor rezidenţi în Endocrinologie este în creștere, găsirea unui specialist care să îngrijească pacienţii pediatrici cu boli endocrine este dificilă, a atras atenţia dr. Raluca Ghionaru, președinta Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF). Declaraţia a fost făcută în cadrul unui eveniment organizat recent de ENDO Pacienţi - Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine, în contextul Zilei Mondiale a Tiroidei, marcată anual la 25 mai. 

„În teren, în practică, încă nu se vede foarte bine accesul pacienţilor [la specialiști endocrinologi], în special al pacienţilor copii. Dacă adulţii au acces mai ușor la medicul endocrinolog, pentru copii găsim puţin mai greu specialiști care să-i primească, indiferent de patologia endocrină pe care o au”, a subliniat președinta AREPMF. 

În acest context, prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), a arătat că în următorii ani situaţia s-ar putea îmbunătăţi, întrucât a fost deja implementat un atestat de studii complementare de endocrinopediatrie, cu o durată de doi ani. Atestatul se adresează specialiștilor în Endocrinologie și celor în Pediatrie: „În primul an, pediatrii fac endocrinologie, iar endocrinologii pediatrie, iar în al doilea an, și unii, și alţii fac endocrinopediatrie. El se derulează în principalele centre universitare, în București se desfășoară în Institutul Naţional de Endocrinologie, iar de anul trecut avem primele generaţii care au dat deja atestatul de studii complementare”.

Vești bune de la autorităţi 

În debutul conferinţei desfășurate la Palatul Parlamentului în 22 mai, Adriana Turea, președinta ENDO Pacienţi, a anunţat că organizaţia pe care o conduce a trimis o solicitare către Ministerul Sănătăţii prin care cerea achiziţia unui medicament destinat pacienţilor cu hipoparatiroidism, care conţine forma activă a vitaminei D3. Produsul a dispărut de pe piaţa din România în 2018. 

„Pacienţii spun că i-a ajutat foarte mult să-și ţină sub control boala. (...) Există înlocuitori pe piaţă, dar se pare că nu îi ajută la fel ca medicamentul dinainte. Când am stat de vorbă cu reprezentanţii Institutului de Endocrinologie «C.I. Parhon», mi-au spus că și în spital este necesar acest medicament”, a punctat Adriana Turea. Referitor la acest aspect, președinta CMMB, care este și președinta Comisiei de Endocrinologie din Ministerul Sănătăţii, a anunţat că solicitarea a ajuns la Comisie și se fac deja demersuri pentru aducerea medicamentului în România.

La rândul său, dr. Valeria Herdea, președinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a anunţat că în noul Contract-cadru au fost introduse servicii de 
planificare familială, iar în evaluarea istoricului medical al femeii în perioada preconcepţiei un rol aparte îl are boala tiroidiană. Ea a menţionat și alte investigaţii de 
diagnosticare a patologiilor endocrine de care populaţia poate beneficia, în funcţie de categoria de vârstă. 

„În cadrul serviciilor de prevenţie acordate copiilor, recomandăm efectuarea de TSH și FT4 pentru screeningul sindromului metabolic pentru copiii cu indice de masă corporală crescut sau cu istoric de hipercolesterolemie. De asemenea, la femeia cu vârsta de peste 40 de ani se recomandă efectuarea TSH și FT4 pentru depistarea afecţiunilor tiroidiene. Aceste investigaţii, recomandate de medicul de familie, în urma consultaţiilor de prevenţie, se decontează”, a subliniat președinta CNAS. De investigaţii de prevenţie care vizează și patologiile endocrine beneficiază și persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe