Newsflash
Știri

Adrian Marinescu: 90% dintre rețetele de antibiotic se scriu în afara spitalului

de Florentina Ionescu - mar. 2 2022
Adrian Marinescu: 90% dintre rețetele de antibiotic se scriu în afara spitalului

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Marinescu, afirmă că, potrivit statisticilor, 90% dintre reţetele de antibiotic se scriu în afara spitalului.

Medicul Adrian Marinescu a subliniat într-o conferință de presă că este important să ne îndreptăm atenția spre acele cifre care ne arată o realitate în Europa în privința consumului de antibiotice, potrivit AGERPRES

„Dacă vorbim de rezistenţă la antibiotice, ea nu numai că nu se referă la specialitatea de boli infecţioase, dar nu se referă doar la spital. Statisticile ne spun că 90% dintre reţetele de antibiotic se scriu în afara spitalului la nivel de medicină primară, medici care nu sunt în spital”.

Adrian Marinescu 1

Directorul medical de la „Matei Balş” a amintit că în perioada pandemiei de COVID-19 s-au prescris antibiotice, deşi este vorba despre o infecţie virală care nu necesită această clasă de medicamente:

„Vă aduc aminte că în timpul pandemiei, culmea, vorbim de o infecţie virală şi nu am fi avut nicio legătură cu antibioticele, totuşi s-a prescris foarte mult. Se pune întrebarea cum de acest lucru se întâmplă în continuare deşi nu există protocol, nu există nimic scriptic din punct de vedere ştiinţific care să explice acest lucru”.

În ciuda acestor realități, dr. Adrian Marinescu crede că lucrurile se vor schimba, „dar trebuie să ne aşteptăm la faptul că va fi un proces de lungă durată”.

„Ce trebuie să îşi dorească România este că pe tot teritoriul ei tot ce înseamnă prescripţie de antibiotice lucrurile să se schimbe. Să se schimbe în abordare, să fie alte indicaţii şi până la urmă să se întâmple în practică”, a conchis medicul. 

Protocol de colaborare privind limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe