Newsflash
ACTUALITATE

Servicii de prevenţie și pentru neasiguraţi

de Cristina GHIOCA - mai 31 2024
Servicii de prevenţie și pentru neasiguraţi

Contractul-cadru care intră în vigoare la 1 iulie vine cu o serie de prevederi noi, ce vizează inclusiv persoanele neasigurate, a anunţat dr. Valeria Herdea, președinta CNAS, la o conferinţă de presă.

Principala noutate o constituie crearea unor pachete de servicii de care pot beneficia persoanele neasigurate în scopul depistării unor afecţiuni grave. „Se intenţionează ca medicii de familie să poată trimite și persoanele neasigurate care au suspiciuni de boală oncologică la analize și consultaţii de specialitate. Medicii de familie vor putea emite și bilete de trimitere pentru persoanele neasigurate în vederea testării acestora pentru virusurile hepatitice B și C, precum și pentru virusul HIV la gravide”, a afirmat președinta CNAS.

În Contractul-cadru sunt prevăzute, de asemenea, activităţi de prevenţie adresate adolescenţilor. „Acolo există un risc foarte mare de adicţii, de tulburări de comportament. Copiii sunt expuși la tot felul de informaţii, unii consumă alcool, alţii droguri, apoi sunt sarcinile la minore, la care suntem aproape pe primul loc în Europa. Avem nevoie să educăm acești copii, care mâine vor deveni părinţi, în așa fel încât să știe să se protejeze, să știe să se adreseze serviciilor medicale”, a punctat dr. Valeria Herdea.

La segmentul de vârstă 18-38 ani se are în vedere conștientizarea riscului apariţiei bolilor cronice transmisibile. Se urmărește apoi conștientizarea riscurilor pentru sănătate determinate de factorii de mediu, dar și a riscului de adicţii. „Și aici oamenii au dezvoltat, din păcate, mai ales în post-pandemie, foarte multă patologie care ţine de comportament, de anxietate, de depresie și trebuie să fim foarte atenţi la prevenţia acestor factori”, a conchis președinta CNAS.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe