Persoanele născute în cadrul Generației X (1965 - 1980) se confruntă cu creșteri mai mari pe cap de locuitor ale incidenței cancerelor principale combinate decât orice generație anterioară născută între 1908 și 1964.
Potrivit unui nou studiu publicat în revista JAMA Network Open, persoanele de 40-60 de ani din ziua de azi dezvoltă mai multe tipuri de cancer decât părinții și bunicii lor.
Studiul a fost realizat de către epidemiologi americani de la Institutul Național de Cancer din Rockville, Maryland, și menționează - printre posibilele cauze ale acestui fenomen - îmbătrânirea prematură și stilul de viață incorect.
Dintre cele 3,8 milioane de cazuri de cancer analizate, 51,0% au fost înregistrate la bărbați, comparativ cu 49,0% la femei. De asemenea, 71,5% dintre pacienți erau albi non-hispanici, 8,6% proveneau din Asia sau Pacific, 9,5% erau hispanici și 10,4% non-hispanici.
Conform specialiștilor, cei născuți între anii 1965 și 1980, așa-numita Generație X, se apropie de vârsta la care este cel mai probabil să dezvolte cancer.
Statisticile arată că au mai multe șanse de a dezvolta cancer decât părinții lor (baby boomerii, născuți între 1946 și 1964), decât bunicii lor și decât toate generațiile născute între 1908 și 1964.
Dacă această tendință continuă, pentru mileniali (cei născuți între 1981 și 1996) situația ar putea fi și mai rea.
Comparativ cu părinții lor din Generația Baby Boomers, femeile din Generația X sunt mult mai predispuse să dezvolte cancer de tiroidă, de rinichi, de colon și rect, de uter, de pancreas, de ovar, precum și limfom non-Hodgkin și leucemie. Incidența cancerului pulmonar și a cancerului de col uterin scade însă.
În schimb, la sexul masculin, crește rata neoplasmelor de tiroidă, rinichi, prostată, colon și rect, iar cea a neoplasmelor de plămâni, ficat, vezică biliară și a limfomului non-Hodgkin scade.
Din datele colectate până în prezent, poluarea mediului (în special poluarea aerului), care include diverse substanțe cancerigene provenite din activități umane (traficul auto, industrie, încălzire domestică) sau din surse naturale (radiații ionizante, raze ultraviolete), este responsabilă pentru 5% din cazurile de cancer. Această proporție ajunge la 10% în zonele cele mai poluate.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe