Newsflash
Internaționale

În primele 18 luni de pandemie au murit aproape 115.500 de profesioniști din sănătate

de Florentina Ionescu - feb. 21 2022
În primele 18 luni de pandemie au murit aproape 115.500 de profesioniști din sănătate

Organizația Internațională a Muncii și Organizația Mondială a Sănătății trag un semnal de alarmă și cer să se ia mai multe măsuri de siguranță pentru a proteja sănătatea personalului medical.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Internațională a Muncii au publicat un nou ghid cu privire la dezvoltarea și implementarea unor programe mai puternice în ce privește sănătatea ocupațională și siguranța celor care fac parte din personalul medical, pentru că pandemia de COVID-19 continuă să exercite o presiune uriașă asupra lucrătorilor din domeniul medical, se arată într-un comunicat al OMS transmis via e-mail. 

burnout

„Chiar și înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, sectorul de Sănătate a fost unul dintre cele mai periculoase sectoare în care se putea lucra. Doar câteva unități sanitare au programe puse la punct pentru managementul siguranței și al sănătății la locul de muncă. Lucrătorii din domeniul Sănătății au suferit de pe urma infecțiilor, afecțiunilor musculoscheletice și a traumatismelor, din cauza violenței la locul de muncă și din cauza hărțuirii la locul de muncă, din cauza sindromului de burnout și alergiilor de pe urma calității precare a mediului de lucru”, a declarat dr. Maria Neira, director al Departamentului de Mediu, Schimbări Climatice și Sănătate din cadrul OMS.

În plus, pandemia de COVID-19 a avut încă un dezavantaj asupra profesioniștilor din domeniul sănătății și al îngrijirilor medicale și a demonstrat că aceștia și-au neglijat într-un mod deosebit de periculos sănătatea, siguranța și bunăstarea, se arată în același comunicat.

Statistica arată că în mai mult de una din trei unități sanitare lipsesc stațiile de igienă în ceea ce privește îngrijirile acordate. Mai puțin de una din șase țări are pus la punct o politică națională cu privire la mediul de lucru sănătos și sigur în sectorul Sănătății.

„COVID-19 a expus costurile ale acestei lipse sistemice de măsuri de siguranță pentru sănătatea, securitatea și bunăstarea lucrătorilor din domeniul sănătății. În primele 18 luni ale pandemiei, aproximativ 115.500 de lucrători din sistemul de sănătate au murit din cauza COVID-19”, a declarat  James Campbell, director al OMS în Departamentul Forță de Muncă în Sănătate.

Totodată, el a adăugat că absența de la locul de muncă cauzată de boală și extenuarea au exacerbat deficitul preexistent al numărului de lucrători din Sănătate și a subminat capacitatea sistemelor de sănătate de a răspunde la cererea crescută pentru îngrijiri medicale și prevenție în timpul acestei crize sanitare.

Astfel, spune  James Campbell, acest ghid lansat de cele două entități oferă recomandări cu privire la cum putem învăța din această experiență și cum ne putem proteja mai bine lucrătorii din sistemul de sănătate.

Ghidul la care face referire subliniază și rolurile pe care le au guvernele, angajații, lucrătorii și serviciile din domeniul sănătății ocupaționale, roluri pe care toți aceștia ar trebui să le îndeplinească în promovarea și protejarea sănătății, securității și bunăstării lucrătorilor din sănătate. Mai multe detalii pe site-ul OMS

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe