Newsflash
Cultură

Dar din dar

de Dr. Raluca BULEA - dec. 23 2022
Dar din dar

Câteva dintre muzeele Capitalei au apărut datorită unor artiști sau colecţionari care au ales să dăruiască ceea ce au creat sau adunat o viaţă. În această perioadă avem ocazia de a vizita expoziţii organizate din dorinţa de a exprima recunoștinţa faţă de acești donatori.

Muzeul Colecţiilor de Artă (MCA) ne așteaptă, până la 26 martie 2023, să descoperim o artistă aparte, care a ales să lase muzeului, prin testament, o parte importantă a lucrărilor sale și a documentelor personale. „Partea nevăzută a colecţiei Lucia Dem. Bălăcescu” reprezintă o incursiune în creaţia grafică a pictoriţei. Expoziţia aduce în faţa publicului desene în cărbune sau acuarele, care nu pot fi expuse pe simeze decât pentru intervale scurte de timp.

        Iubitoare a culorilor vii, a tușelor puternice, fină observatoare a societăţii în care a trăit, artista a reușit să îmbine în mod personal stilul avangardei cu arta figurativă clasică.

        Pentru această expoziţie, parte a unui proiect mai amplu al MCA de valorificare a lucrărilor aflate în mod obișnuit în depozite, curatoarele Liliana Chiriac și Ilinca Damian au selectat o serie de portrete și de scene de viaţă urbană. Lucrările sunt relevante pentru atmosfera interbelică, a tinereţii artistei, dar și pentru perioadele ulterioare. În același timp, ne putem bucura și de peisaje, scene de interior, de afișe și ilustraţii de carte. Toate sunt genuri pe care Lucia Dem. Bălăcescu le-a abordat în cariera sa.

Noptea de Crăciun
Noaptea de Crăciun - Lucia Dem. Bălăcescu

 

        Expoziţia este completată cu o serie de fotografii și scrisori personale. Acestea ne dezvăluie omul din spatele artistului, suferinţele și frământările sale, ceea ce ne oferă o perspectivă mai amplă pentru înţelegerea creaţiei sale.

Incursiune în secolul XIX francez

        Născut tot în urma unei generoase donaţii făcute de Daniela și Adrian Năstase, Muzeul Naţional al Hărţilor și Cărţii Vechi continuă să își extindă colecţia unică de documente cartografice și de rarităţi bibliofile, în paralel cu prezentarea patrimoniului în cadrul expoziţiilor tematice organizate periodic.

        În urma primirii unor noi daruri, instituţia ne propune, până în februarie 2023, o călătorie geografică, gastronomică și culturală în secolul XIX francez, până la începutul secolului XX, în cadrul expoziţiei „Donaţii recente. Itinerar francez”.

Expo harti Donații recente (3)
Expoziția „Donații recente. Itinerar francez”

 

        Aceasta a putut fi realizată graţie hărţilor și volumelor vechi, provenite din „Donaţia Marilena Hristea”, „Donaţia Delia și Radu Budeanu”, „Donaţia Marilena Borcescu” și „Donaţia Liliana-Sonia Sion”.

        În încheiere, revenind cu gândul la marea sărbătoare pe care ne pregătim să o întâmpinăm, vă oferim în dar desenul „Noaptea de Crăciun”, realizat de Lucia Dem. Bălăcescu în 1942, în plin război. Lucrarea reprezintă o tulburătoare îngemănare între elementele clasice ale unei icoane și o rugă a sa și a întregului popor pentru vremuri mai bune, care să ne îndemne la reflecţie și să ne aducă în suflete speranţa de mai bine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe