Newsflash
Cultură

Pasiune de colecţionar

de Dr. Raluca BULEA - feb. 23 2024
Pasiune de colecţionar

Muzeul Colecţiilor de Artă propune o incursiune în spiritul românesc prin intermediul unei expoziţii cu obiecte provenite din donaţii. Aceasta poate fi vizitată până la 17 martie a.c.

Muzeul Colecţiilor de Artă (MCA) găzduiește în această perioadă o expoziţie integrată într-o serie concepută pentru a dezvălui aspecte mai puţin cunoscute ale donaţiilor făcute mai recent către muzeu. „Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice” reprezintă o incursiune în adâncurile spiritului românesc, care ne face la tot pasul să ne întrebăm ce l-a determinat pe colecţionar, marele om de teatru Dan Nasta (1919-2015), să aleagă aceste obiecte și să le păstreze pentru posteritate.

Fiind cea mai recentă parte a patrimoniului MCA, datorită donaţiei făcute de Elena și Mihai Nasta în anul 2019, această colecţie deosebită prin numărul și valoarea pieselor pe care le cuprinde ilustrează crezul de o viaţă al artistului. Din dorinţa de a salva de la distrugere și uitare aceste piese rare, Dan Nasta prefera chiar să meargă pe jos pentru a păstra banii pentru noi achiziţii. Sala principală a expoziţiei ne poartă prin tradiţia meșterilor iconari transilvăneni și în creaţiile lor pe sticlă. Născute din izvoade vechi de sute de ani, acestea transmit în formă stilizată, simplificată, dar fără a-și pierde mesajul esenţial, înţelepciunea și credinţa populară.

Tradiţii și convingeri transpuse pe obiecte

Alături de icoane sunt așezate într-o dispunere specială – care amintește întrucâtva de scenografia de teatru care îi era familiară lui Dan Nasta – o parte din vechile scoarţe, covoarele ţesute manual, încărcate de numeroase sensuri venind din vechime. La rândul lor, acestea înglobează tradiţii și convingeri ale ţăranilor noștri, transpuse în formă și culoare cu ajutorul firelor textile. 

Pomul vieţii este unul dintre simbolurile prezente frecvent pe multe din obiectele colecţiei, fie ele de cult sau de folosinţă zilnică. Interesant este, de asemenea, să descoperim că, alături de covoare, curatoarea Liliana Chiriac, șefa secţiei MCA din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, a așezat și o serie de cahle. Și ele sunt împodobite cu aceste motive decorative specifice, măiestrit realizate, care intră  într-un dialog ornamental cu ţesăturile învecinate.

Celelalte două săli ne prezintă o serie de icoane vechi pictate pe lemn.  Alături de ele sunt dispuse piese de ceramică din diferite regiuni ale ţării, unele cu rol decorativ, altele având și valenţe practice. 

Interesul colecţionarului pentru aspectul religios al tradiţiei populare l-a făcut să se oprească și asupra gravurilor realizate după icoane, dar și asupra unor cărţi de cult vechi. Sunt exemplare rare, deosebit de valoroase, care conving și vizitatorul de astăzi să le studieze cu atenţie și curiozitate.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe