Newsflash
Cultură

[Galerie FOTO] Simbioze culturale la Art Safari

de Dr. Raluca BULEA - iul. 15 2022
[Galerie FOTO] Simbioze culturale la Art Safari

Pe linia surprizelor pe care organizatorii și-au dorit să le ofere publicului vizitator la actuala ediție a Art Safari se înscrie și o propunere inedită de schimb de exponate și expoziții în tandem.

În perioada 7-17 iulie 2022, Art Safari se află în vizită la Muzeul Antipa, iar câteva piese emblematice ale acestuia se află „în deplasare” la Palatul Dacia România, pe traseele celor cinci expoziții din program. Publicul interesat are la dispoziție și variante de bilete combinate, care să le permită accesul în ambele spații. 

Art Safari la Antipa (3)

Prin sosirea animalelor de la Muzeul Antipa, Art Safari prilejuiește, în mod simbolic, și o reală experiență de tip safari vizitatorilor care aleg să își petreacă una din zilele de weekend în spațiile sale generoase.

Chiar de la intrare ne întâmpină maiestuos girafa, flancată de leoaică și de leopard. În zona de trecere între sălile dedicate lui Theodor Aman, dăm peste rinocerul negru, pentru ca mai apoi, tot între expoziții, să ne întâlnim cu boul moscat și vulpea polară. 

Art Safari la Antipa (1)

Pe cealaltă parte a holului central al Palatului Dacia România, deasupra scării ce ne conduce în expoziția de artă contemporană a Irinei Dragomir, avem ocazia de a admira și frumusețea unor exemplare deosebite de ierbivore cu coarne, care au traversat orașul pentru a ne întâmpina în acest loc special.

În Piața Victoriei, copii sunt provocați la o adevărată muncă de detectiv pentru a descoperi, uneori chiar în interiorul binecunoscutelor diorame, operele de artă venite în vizită. În spațiile de la parter și de la subsol vedem câteva din tablourile artistei Irina Dragomir, împrumutate din expoziția „Roșu, galben și albastru” – ce definește Pavilionul Contemporan al celei de-a noua ediții a Art Safari (curator Alexandru Rădvan, fost profesor al pictoriței). 

Antipa la Art Safari (1)

Printre animale, observăm la o cercetare atentă și o serie de sculpturi din bronz, una dintre ele aflându-se chiar în peștera artificială. La etaj, în sala dedicată animalelor preistorice, printre amoniți și rămășițe de dinozauri și mamuți, ne așteaptă și câteva din tablurile lui Aman, puse în valoare de lumina caldă ce străpunge penumbra încăperii. În fine, la parter, mai descoperim și câteva lucrări semnate Nicolae Vermont.

Chiar dacă pare neașteptată la o primă vedere, legătura între un salon de artă și un muzeu de științe naturale nu este chiar atât de surprinzătoare. Picturile rupestre și obiectele de uz casnic, apoi podoabele, obiectele decorative și de mobilier și ceea ce încadrăm astăzi în general ca piese de artă (pictură ori sculptură), au avut din cele mai vechi timpuri natura ca sursă de inspirație, motivele florale sau zoomorfe, și apoi naturile moarte și peisajele imortalizând și stilizând fragmente din mediul înconjurător, așa cum se înfățișa el privitorului în fiecare perioadă istorică.

Pe de altă parte, atunci când studiul botanicii și zoologiei, dar și al anatomiei, a început să se facă folosind metode științifice, artiștii au fost cei care au oferit, cu mult înainte de apariția fotografiei, posibilitatea de a fixa pe hârtie sau de a modela în lut corpuri și organe, forme și culori, ceea ce a permis catalogarea, clasificarea și organizarea regnurilor vegetal și animal.

În felul acesta vedem cum prezentul demers realizat de Ioana Ciocan, manager Art Safari, și Luis Ovidiu Popa, director general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, este în fapt o continuare firească a unor vechi întrepătrunderi de domenii. 

Click mai jos pentru a vedea toate imaginile din galerie: 


Galerie imagini (13)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe