Newsflash
Internaționale

Ziua Mondială a Prematurității, marcată astăzi

de Florentina Ionescu - nov. 17 2020
Ziua Mondială a Prematurității, marcată astăzi

La nivelul întregii lumi, astăzi este marcată Ziua Mondială a Prematurității, iar tema din acest an este „Împreună pentru bebelușii născuți prea devreme – Ne pasă de viitor”.

Ziua Mondială a Prematurității este marcată începând din anul 2009, potrivit site-ului www.healthynewbornnetwork.org. Această zi (17 noiembrie) a fost inițiată de European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), în parteneriat cu numeroase alte organizații europene ale părinților, în anul 2008.

Ziua Mondiala a Prematuritatii

De atunci, numeroase persoane și organizații din peste 100 de țări și-au unit forțele și au organizat activități, evenimente speciale și diverse acțiuni pentru a atrage atenția asupra nașterii premature și pentru a îmbunătăți situația bebelușilor născuți înainte de termen și a familiilor lor.

Statisticile arată că aproximativ unul din zece nou-născuți se naște prematur (adică înainte de a se încheia 37 de săptămâni de gestație), însumând un număr estimat, la nivel global, de 15 milioane de nașteri noi înainte de termen, în fiecare an.

V-ar putea interesa și: Copiii născuți cu mult înainte de termen au risc mai mare de a fi diagnosticați cu depresie

Un raport din 2018 al UNICEF, intitulat „Survive and Thrive: Transforming care for every small and sick newborn”, arăta că la nivelul anului 2017 aproape 2,5 milioane de nou-născuți au decedat, cei mai mulți dintre ei din cauze care puteau fi prevenite. Aproape două treimi dintre acești bebeluși care au murit erau născuți prematur.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății,

„Nașterea prematură este o problemă foarte gravă de sănătate. Ea este principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani, la nivel mondial. Bebelușii care se nasc înainte de termen (prea devreme) ar putea avea mult mai multe probleme de sănătate decât bebelușii care se nasc la termen și tot ei au riscul de a se confrunta cu multe probleme de sănătate pe termen lung care le afectează creierul, plămânii, vederea sau auzul”.

Tot OMS amintește că Ziua Mondială a Prematurității, marcată la 17 noiembrie, crește gradul de conștientizare asupra acestei crize grave din sănătate. Iar în acest scop, reprezentanții OMS au creat ghiduri, instrumente și recomandări bazate pe dovezi pentru a ajuta la prevenirea nașterii premature și pentru a ajuta la îngrijirea bebelușilor prematuri.

Maternitățile românești în pandemie

Potrivit unui comunicat de presă al organizației Salvați Copiii România, în total, în 17 maternități consultate de organizație s-au născut, de la începutul pandemiei, 56.172 de copii, dintre care 3.548 prematuri, ceea ce înseamnă o rată a prematurității de 6,30%.

Salvati Copiii 1

Au fost cazuri în care un nou-născut prematur a necesitat îngrijire în terapie intensivă neonatală timp de câteva luni, ocupând astfel unul dintre incubatoarele maternității.

Cele mai mari probleme întâmpinate de medici se referă la insuficiența echipamentelor de protecție în prima fază a crizei, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate și, mai ales, insuficiența echipamentelor, în special a incubatoarelor, necesare pentru îngrijirea nou-născuților în contextul generat de pandemie.

Salvati Copiii 2

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a anunțat accelerarea programului de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală cu incubatoare și aparatură medicală vitală unei intervenții rapide și salvatoare:

„Suntem într-un nou moment de presiune asupra sistemului medical și trebuie să ne concentrăm eforturile pentru întărirea spitalelor, pentru ca medicii să aibă la dispoziție aparatură performantă. Este dificil pentru un medic să știe că viața unui nou-născut depinde de un incubator care e ocupat de un alt prematur, care, și el, luptă pentru viață”.

De reținut:

  • Unul din zece bebeluși se naște prematur, la nivel mondial.
  • Tema globală a Zilei Mondiale a Prematurității din 2020 este: „Împreună pentru bebelușii născuți prea devreme – Ne pasă de viitor”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe