Newsflash
Știri

Salvaţi Copiii dotează Maternitatea Cantacuzino cu echipamente medicale moderne

de Dorina Novac - mai 12 2023
Salvaţi Copiii dotează Maternitatea Cantacuzino cu echipamente medicale moderne

Organizația Salvați Copiii România dotează Maternitatea Cantacuzino, care tratează prematuri de la 24 de săptămâni de gestație, cu echipamente medicale de ultimă generație, în valoare totală de aproape 100.000 de euro.

În ultimii ani, rata prematurității a crescut vertiginos, ajungând la 23% în anul 2022 (334 de nou-născuți prematur), dintre nașterile înregistrate la maternitatea din cadrul Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino”. 

„Activitatea maternității se bazează prioritar pe examinarea ecografică a fătului, precum și pe urmărirea ulterioară a nou-născutului, iar performanța actului medical este cu mult îmbunătățită de echipamentele conforme cu standardele UE”, se arată într-un comunicat

Maternitatea Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino” reprezintă un centru de referință, specializat în urmărirea sarcinilor, în special a celor cu risc (spre exemplu: izoimunizări, hipertensiune arterială indusă de sarcină, diabet zaharat, restricție de creștere intrauterină, anomalii placentare). 

Citește și: Secțiile Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie ale SUUB, dotate cu aparatură medicală

În acest context, Organizația Salvați Copiii România dotează Secția OG și Secția Neonatologie a unității cu aparatură medicală de ultimă generație, în valoare totală de 97.467 euro, un ecograf performant, care să ajute la stabilirea cât mai rapidă a diagnosticului, etapă vitală, mai ales în cazul sarcinilor cu risc, și un monitor AEEG, EEG & sistem cart, care să monitorizeze funcția cerebrală a nou-născuților care provin din astfel de sarcini. 

În anul 2022, maternitatea spitalului a îngrijit 1.420 de nou-născuți, dintre care 33 au venit prin transfer de la alte spitale. 

„Aici sunt îngrijiți nou-născuți prematuri cu vârsta de gestație începând cu 24 de săptămâni, dar și nou-născuți la termen cu patologie neurologică – convulsii neonatale sau alte afecțiuni. Îngrijirea acestor nou-născuți nu ar fi fost posibilă fără existența unui personal specializat și a unor echipamente de înaltă performanță”, se mai arată în comunicat. 

Încă de la debutul Programului Național de Reducere a Mortalității Infantile, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” București a fost parte din programul Salvați Copiii, fiind donate către secțiile de specialitate ale spitalului 35 de echipamente în valoare de peste 300.000 de euro, printre care: 5 incubatoare și mese de reanimare, 3 aparate de ventilație, monitor fetal, ecograf, monitor transcutanat de gaze sangvine, 10 injectomate.

„Echipamentul donat de Organizația Salvați Copiii Secției de Neonatologie este un aparat performant pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului și prognosticului nou-născuților cu convulsii neonatale. Acest echipament este necesar secțiilor de terapie intensivă neonală pentru urgentarea diagnosticului și tratamentului”, a precizat dr. Adrian Crăciun, de la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”. 

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Astfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe