Newsflash
ACTUALITATE Știri

S-a lansat Carnetul Prematurului

de Florentina Ionescu - nov. 10 2023
S-a lansat Carnetul Prematurului

Asociaţia Prematurilor și Asociaţia „ABC-ul educaţiei pentru copii” au lansat la 7 noiembrie o iniţiativă de implementare a „Carnetului Prematurului și Nou-Născutului cu Risc”.

Lansat sub egida Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaţilor, „Carnetul Prematurului” este un pas concret către asigurarea intervenţiei și monitorizării copiilor născuţi înainte de termen, se arată într-un comunicat de presă. Carnetul se concentrează pe monitorizarea continuă și personalizată a evoluţiei copiilor născuţi prematur. Prin utilizarea lui, cadrele medicale vor putea urmări progresul copilului, vor putea recomanda investigaţii specifice și intervenţii terapeutice adecvate și vor putea preveni eventualele complicaţii.

Documentul facilitează astfel un dialog eficient și coerent între familii și echipa multi­disciplinară de specialiști implicaţi în îngrijirea micuţilor. În plus, 
familiile vor avea la dispoziţie un instrument de informare oficial, avizat de cadre medicale și ușor de urmărit. 

Reprezentanţii celor două asociaţii iniţiatoare au prezentat, marţi, și un exemplu vizual pentru „Carnetul Prematurului și Nou-Născutului Vulnerabil”. Acesta este inspirat din modelele altor state și a fost conceput în urma unor discuţii cu medici și specialiști. 

Forma finală a „Carnetului Prematurului” va fi dezbătută într-un cadru mai larg în perioada următoare, în întâlniri cu medici și autorităţi.

Demersul celor două asociaţii face parte dintr-o serie de acţiuni de sprijin pentru copiii născuţi prematur, intitulate „Misiunea Vulnerabilii”. Anual, în ţara noastră, peste 20.000 de copii se nasc prematur, ceea ce înseamnă aproximativ 10% din totalul nașterilor. Mulţi dintre acești copii născuţi înainte de termen se confruntă cu dificultăţi în neurodezvoltare, cum ar fi întârzieri motorii, deficit cognitiv, viteza redusă de procesare, probleme de comportament și dificultăţi de integrare. 

Multe dintre aceste probleme pot fi reduse sau eliminate atunci când prematurii sunt îngrijiţi corespunzător, după un plan de intervenţie și monitorizare multidisciplinară. Intervenţia timpurie și terapiile integrate pot schimba decisiv parcursul lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe