Newsflash
ACTUALITATE Știri

Yoga - 8 beneficii dovedite științific

de Magdalena Tănăsescu - iun. 21 2024
Yoga - 8 beneficii dovedite științific

Cu ocazia Zilei internaţionale Yoga, sărbătorită în fiecare an la data de 21 iunie, vă prezentăm câteva dintre numeroasele beneficii ale acestei practici.

Cuvântul „yoga” provine din rădăcina cuvântului „yuj”, care înseamnă „a lega”. Cuvântul în sine are numeroase semnificații, tema de bază fiind conexiunea.

Yoga – pe ansamblu - include o gamă largă de practici contemplative și autodisciplinare, cum ar fi meditația, incantarea, mantra, rugăciunea, practicarea respirației controlate sau ritualul. Cercetarea științifică asupra beneficiilor yoga susține ceea ce practicienii pare să fi știut deja de milenii: yoga este incredibil de benefică pentru bunăstarea generală.

Iată 8 dintre numeroasele beneficii ale practicării yoga:

1. Yoga îmbunătățește flexibilitatea

2. Yoga ajută la ameliorarea stresului

3. Yoga îmbunătățește sănătatea mintală
S-a demonstrat că atât terapiile yoga bazate pe mișcare, cât și practicile bazate pe respirație îmbunătățesc semnificativ simptomele depresive.


4. Yoga poate reduce inflamația
Bolile de inimă, diabetul, artrita, boala Crohn și multe alte afecțiuni sunt legate de inflamația prelungită. Conform unei analize care a cuprins 15 studii, yoga - în diferite stiluri, intensități și durate - a redus markerii biochimici ai inflamației în mai multe afecțiuni cronice.

5. Yoga crește puterea fizică
Un studiu efectuat pe personalul forțelor aeriene a constatat că yoga este o practică eficientă de consolidare a forței pentru multe grupe de vârstă de participanți sănătoși.


6. Yoga poate reduce anxietatea
Numeroase studii sugerează că asana de yoga poate fi eficientă ca un tratament alternativ pentru tulburările de anxietate. Yoga nidra, care este o scanare corporală/meditație ghidată, s-a dovedit că reduce în mod concludent simptomele de anxietate.

7. Yoga poate îmbunătăți calitatea vieții
O meta-analiză din 2019 arată potențialul promițător pentru yoga de a îmbunătăți calitatea vieții la persoanele cu durere cronică.


8. Yoga poate crește imunitatea

Cercetările sunt încă în desfășurare, însă unele studii au descoperit o legătură distinctă între practicarea yoga (mai ales în mod constant pe termen lung) și o mai bună funcționare a sistemului imunitar.
Acest lucru se datorează în parte capacității yoga de a lupta împotriva inflamației și în parte îmbunătățirii imunității mediate de celule. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe