Newsflash
REUNIUNI

Viziune, coeziune, acţiune - premise ale creșterii calității îngrijirilor oncologice

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - nov. 11 2022
Viziune, coeziune, acţiune - premise ale creșterii calității îngrijirilor oncologice

Octombrie a fost bogat în manifestări știinţifice cu profil oncologic. Un bun prilej pentru medici să analizeze aspecte care ţin de practica clinică, alături și de reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi.

Congresul Naţional de Oncologie, organizat de Societatea Naţională de Oncologie Medicală (SNOMR), evenimentul cu cea mai mare amploare din domeniul Oncologic în România, a avut o nouă ediţie la începutul lunii octombrie. Pe parcursul celor patru zile, 155 de lectori din România și din afara ţării au prezentat rezultate ale propriei experienţe clinice, precum și noutăţi din domeniul Oncologiei.

poza congres onco

În cadrul congresului au fost organizate cursuri – unul dedicat cancerului de prostată, un curs de îngrijiri paliative și unul de radioterapie pentru oncologii medicali. O sesiune a fost adresată asistentelor medicale, existând de asemenea o secţiune dedicată pacienţilor, organizată în colaborare cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

„Dezbatere” și „Comisie oncologică”

        Participanţii au apreciat în mod deosebit prezentările de tip „Dezbatere” și cele de tip „Comisie oncologică”. Pentru primele, sunt invitaţi de obicei medici care au atât recunoaștere profesională, cât și carismă și calităţi oratorice, ei optând în aceste cazuri pentru un discurs mai puţin formal. Informaţia știinţifică este prezentată sub forma unei pledoarii ce susţine o anumită abordare a unui subiect asupra căruia încă nu există un consens sau o susţinere prin dovezi clare.

        În cadrul sesiunilor de tip Comisie oncologică sunt invitaţi medici cu specialităţi diferite, membri în echipa multidisciplinară. Cazul discutat este astfel ales încât să aibă caracteristici ce îl situează într-o zonă gri din punctul de vedere al recomandărilor ghidurilor sau la care mai multe opţiuni terapeutice sunt posibile. Fiecare dintre cei implicaţi își prezintă punctul de vedere, susţinut de argumente, soluţiile alese fiind în acord cu preferinţele pacientului. Pentru diagnosticarea, tratarea și urmărirea unui caz de cancer mamar, de exemplu, sunt implicaţi profesioniști în Radiologie și imagistică, în Chirurgie (oncologică, plastică sau, mai nou, onco-plastică), Anatomie patologică, Oncologie medicală, Radioterapie, Genetică medicală, Nutriţie, Medicină de familie și, nu în ultimul rând, Onco-psihologie.

        Merită amintită și includerea unei sesiuni în care au fost prezentate exemple de implementare a tehnologiei moderne în domeniul medical. Prin colaborarea dintre medici și specialiști IT au fost create aplicaţii care facilitează accesul la informaţie relevantă, oferă suport pentru o decizie rapidă și corectă sau facilitează fluxul informaţiei în cadrul echipei medicale. În felul acesta, aplicaţiile fluidizează lanţul birocratic din cadrul unui spital, lanţ ale cărui disfuncţionalităţi creează nu doar frustrare pentru personalul medical, ci are efecte negative asupra calităţii îngrijirilor acordate.

Implicarea și susţinerea medicilor tineri

        Unul dintre aspectele remarcate la Congresul SNOMR, în afară de organizarea excelentă, numărul mare al lucrărilor și calitatea acestora, este prezenţa activă a medicilor tineri. Ei sunt încurajaţi să se perfecţioneze pe partea clinică, dar și pe cercetare, și sunt susţinuţi de SNOMR prin acţiuni concrete în acest sens. Este un aspect important pentru îmbunătăţirea pregătirii lor profesionale, ce se va reflecta ulterior în calitatea îngrijirii pacienţilor. Atât medicii rezidenţi, cât și specialiștii tineri sunt încurajaţi să se informeze, pentru a fi la curent cu noutăţile știinţifice, să participe la conferinţe și cursuri de formare și să publice articole în reviste de prestigiu.

Pentru toate aceste activităţi există și susţinere financiară, dovedind în acest fel că societatea investește în viitor și că reușește să adune la aceeași masă toţi factorii implicaţi în livrarea de îngrijiri de calitate pentru pacienţii cu cancer, inclusiv pe reprezentanţii industriei farmaceutice. Percepţia generală a fost a unei echipe bine organizate, care știe încotro se îndreaptă și ce are de făcut pentru ca lucrurile să meargă spre bine pentru pacienţi și pentru cei care îi îngrijesc.

       Mai ales în contextul recentei formulări și adoptări a Planului Naţional de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNPCC), colaborarea cu societăţile profesionale este necesară, pentru ca prin formularea Normelor de aplicare să se găsească soluţii la probleme practice semnalate de clinicieni și de reprezentanţi ai pacienţilor. Prezenţa la Congresul SNOMR a ministrului Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a fost un semnal pozitiv în acest sens, acesta manifestându-și deschiderea pentru o astfel de colaborare.

Aspecte logistice și financiare

La o săptămână după Congresul SNOMR a avut loc, la Sinaia, cel de-al 33-lea Congres al Societății Române de Radioterapie și Oncologie Medicală (fondată la Cluj-Napoca), sincron cu Congresul Societății Române de Radioterapie (cu sediul în București). Programul a inclus peste 50 de sesiuni, iar cursul precongres a avut ca temă „Implementarea brahiterapiei moderne în tratamentul cancerului”. De asemenea, evenimentul a oferit și un curs pentru fizicieni, și unul pentru asistentele medicale. Medicii rezidenții au prezentat lucrări științifice la realizarea cărora au fost implicați direct, cele mai bune trei lucrări fiind premiate.

În urmă cu opt ani, cele două societăți mai sus menționate au pus bazele Federației Societăților Române de Cancer, la care au aderat recent și Asociația OncoHelp Timișoara, Societatea Română de Cancer, cu sediul în Cluj, și Asociația „Vasile Păcurar” Bihor. Pe lângă latura științifică, aceste societăți își doresc să își aducă aportul la semnalarea și rezolvarea unor aspecte importante pentru practica clinică. Este vorba de aspecte logistice, cum ar fi imposibilitatea unui medic radioterapeut de a recomanda efectuarea unui PET-CT decontat, sau aspecte financiare.

Prea puțini fizicieni medicali

Din această categorie poate fi amintită salarizarea fizicienilor medicali, care, deși fac parte intergrantă din echipă, nu au beneficiat de modificarea salarizării personalului din sectorul sanitar în 2018. Ca urmare a veniturilor mici, aceștia sunt nevoiți să caute alți angajatori (fie clinici private românești, fie plecarea peste hotare), departamentele de radioterapie din spitalele de stat rămânând cu deficit de personal și cu riscul de a-și încetini activitatea, respectiv de a crește listele de așteptare pentru intrarea în tratament. Mai ales în oncologie, timpul pierdut înseamnă, din păcate, vieți pierdute.

Decontarea în radioterapie și adaptarea la realitate

Tot legat de latura organizatorică și financiară, trebuie menționat că în momentul de față decontarea serviciilor de radioterapie se face doar pentru pacienții aflați în spitalizare de zi, nu și pentru cei cu spitalizare continuă, lucru care pune în dificultate spitalele în care există secție de radioterapie cu paturi și care acordă îngrijiri pacienților ce au nevoie de internare. De asemenea, tratamente importante, cum ar fi brahiterapia, sunt decontate cu o sumă mult sub nivelul cheltuielilor implicate, iar tehnici noi și eficiente, cum este radioterapia stereotactică, nu beneficiază de rambursare.

În plus, rambursarea în funcție de numărul de ședințe de radioterapie efectuate descurajează folosirea unor echivalente hipofracționate (cu un număr mai mic de ședințe) atunci când acestea sunt dovedite a fi sigure și la fel de eficiente ca cele folosite în mod tradițional. Și de această dată, timpul este important. Chiar dacă efectul benefic este obținut în ambele cazuri, un număr mai mic de ședințe înseamnă pentru spitale și clinici o fluidizare a fluxului de tratament, iar pentru pacient – mai mult timp petrecut cu cei dragi.

Așadar, punerea în aplicare a PNPCC este așteptată cu speranță. Chiar dacă nu va putea aduce cu sine rezolvarea tuturor problemelor existente, este începutul unei schimbări la care medicii oncologi, profesiile conexe și reprezentanții pacienților doresc să își aducă aportul, în mod activ și constructiv.

radioterapie
Radioterapie

 

Cea mai recentă manifestare a fost conferința Oncodigest, cu participare internațională, ajunsă deja la cea de-a 11-a ediție. Organizatori ei sunt de Asociația STOP Cancer România, în colaborare cu SNOMR, Societatea Europeană de Oncologie Digestivă, Federația Franceză de Oncologie Digestivă și Asociația Română pentru Studiul Tumorilor Neuroendocrine. Au fost incluse prezentări legate de noutățile ESMO-ASCO 2022 și o abordare multidisciplinară a cancerului hepatocelular, colorectal, și colangiocarcinomului, dar și a cancerelor neuroendocrine și a metastazelor hepatice cauzate de alte tipuri de cancere. Participarea a fost gratuită, existând și varianta participării online.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe