Newsflash
Cultură

Vindecătorii empirici ai secolului XIX

de Dr. Andrada PÂRVU - mar. 13 2013
Vindecătorii empirici ai secolului XIX
   La întâlnirea din februarie a Atelierului de Filosofie şi Antropologie Medicală de la Cluj, găzduită de Clinica Medicală II (prof. dr. Dan L. Dumitraşcu), conf. univ. Király V. István, iniţiatorul Atelierului, l-a invitat pe Constantin Bărbulescu, lector la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca, să prezinte rezultatele studiului intitulat: „Elita medicală şi procesul modernizării societăţii rurale din România (1859–1914)“.
   Auditoriul a asistat la o veritabilă lecţie de istoria medicinii, condimentată cu elemente de antropologie medicală. Au fost prezentate cazurile Marin Vărzaru şi Stoian Buruiană, vindecători „empirici“ – după cum au fost numiţi de autorităţile medicale ale vremii. După cum a arătat prezentatorul, aceste cazuri nu interesează în sine, ci doar pentru a ilustra raporturile dintre cultura medicală dominantă, promovată de statul modern, şi cultura ţărănească a epocii. Astfel, la mijlocul secolului XIX, în Principatele Române, tratamentul bolilor era apanajul a două categorii de specialişti: vindecători ţărani – „empirici“, cum îi numesc autorităţile medicale – şi doctorii în medicină, exponenţii noului sistem sanitar organizat de stat.
   Printre empirici, au fost descrişi o mulţime de vindecători specializaţi pe diverse afecţiuni: ortopezi („aveau în traistă câlţi, praf de cărămidă, câteva ouă şi câteva margini de postav; cu acestea făceau toate operaţiile în frânturile oaselor“), moaşele empirice, oculişti ţărani. Fosta măţăreasă de la abator, căreia, „urându-i-se cu această meserie, s-a apucat de doftorie“, devine „specialistă în vindecarea anghinei difterice după o metodă mai veche“, prin suflarea în gâtul bolnavului a unui praf de fecale de câine uscate; în plus, „căuta şi de scrânteală şi de frânturi“. În secolul XIX, alături de aceştia, exista o mare masă de descântătoare şi alţi „specialişti“ ai remediilor împotriva agresiunilor magice: preoţi, călugări şi vrăjitori. Locuitorii satelor (dar şi familii renumite de la oraş) solicitau serviciile acestor vindecători, considerând boala un rezultat al acţiunii unor agenţi magici.
   Din această masă de vindecători oculţi s-au conturat, în timpul conferinţei, portretele lui Marin Vărzaru, „care vindecă turbarea“, sau Stoica Buruiană, „care vindecă nebunia“. Pentru tratamentul turbării, erau utilizate plante şi insecte pisate cu rachiu, şi „se făcea scarificaţie subt limbă“. Leacul pentru turbare a fost greu de aflat de către cei care au anchetat cazurile; se pare că se administrau buruieni fierte în vin, cu un puternic efect emetic. Cazul Buruiană este descoperit de doi recenzori, care, nereuşind să smulgă secretul remediilor utilizate de vindecător pentru tratarea nebuniei, raportează superiorilor cu speranţa „avantagiulşuiţ real ce s-ar aduce medicinei cu o asemenea salutarie descoperire, care de mult timp zace ascunsă în unghiul unui sat...“. În cele din urmă, după anchete ale autorităţilor administrative şi sanitare, adevărul a ieşit la iveală. În primul rând, s-a dovedit că nu era sigur că persoanele „vindecate“ de turbare sufereau de această afecţiune, iar cele tratate de nebunie sufereau de diferite afecţiuni, inclusiv de insolaţie.
    A doua parte a prezentării a fost dedicată medicilor care au creat sistemul sanitar al Principatelor, la mijlocul secolului XIX. Activitatea şi statutul lor se validează prin studii universitare de specialitate şi prin obţinerea diplomelor şi titlurilor aferente. Aceştia se concentrau în mare parte în oraşe, deci nu toţi locuitorii aveau acces la servicii medicale şi tratamente bazate pe principii cu adevărat sanogene. Pe de altă parte, înainte de 1860, nu exista, la Administraţia Serviciului Sanitar, nicio listă a medicilor posesori de diplome care practicau în Principate.
   În această societate, în care serviciile medicale erau fie inaccesibile pentru mulţi locuitori, fie oferite de „specialişti“ empirici sau oculţi, la începutul anilor ’60 ai secolului XIX, vizionarul Carol Davila reorganizează sistemul sanitar al Principatelor Unite. Primele sale iniţiative se referă la stabilirea persoanelor care intră în categoria vindecătorilor recunoscuţi de stat. Astfel, la 8 iulie 1860, se publică în Moni­torul Oficial primul „Tablou cu tot personalul medical: doctori în medicină, magiştri şi patroni în hirurgie, veterinari, dentişti şi moaşe care se cunosc că au dobândit dreptul de la Guvern de a exersa arta lor în acest Principat“. Administraţia Sani­tară, sub conducerea lui Carol Davila, începe astfel o ofensivă împotriva tuturor cate­goriilor de vindecători fără studii medicale, fără o bază ştiinţifică medicală a practicii lor. În 1862, Consiliului Medical a hotărât că „doctorii doritori de a practica medicina în Principat“ trebuie să susţină un examen public în faţa unei comisii compuse din cinci membri ai corpului didactic al Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie.
   Administraţia Sanitară, sub conducerea energică a lui Carol Davila, va reglementa şi vânzarea medicamentelor, instituind în fapt un monopol al farmaciştilor şi, deci, interzicând vânzarea medicamentelor de către „alţi particulari“.
   În 1874, este elaborată prima lege sanitară modernă, al cărei art. 77 sancţionează pe „oricine va exercita medicina, farmacia şi veterinăria, în contra prescripţiunilor, se va pedepsi cu amendă de la 100 până la 1.000 lei, sau cu închisoare corecţională de la 17 zile până la 6 luni“. În urma acestei legi, eforturile Administraţiei Sanitare dau roade: an după an, numărul medicilor creşte, iar cel al „empiricilor“ scade, unele „specializări“ dispărând cu totul, încă de la sfârşitul secolului XIX (cum este cazul oculiştilor empirici).
   Programul întâlnirilor şi înregistrările acestora pot fi găsite pe site-ul Atelierului(www.afsam.eu).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe