Vineri, 24 mai a.c, orele 12, la sala de conferinţe a Spitalului General din cadrul CMDT „Dr. Victor Babeş“ Bucureşti, prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi Editura Viaţa Medicală Românească lansează volumul „Comunicare – voce, limbaj, artă, tehnologie“. La rândul său, prof. dr. Codruţ Sarafoleanu şi Editura Academiei Române prezintă lucrarea „Rhinosinusal inflammation and infections. Modern thinking and current treatment“, elaborată în colaborare cu prestigioşi autori din străinătate. Detalii legate de acest volum – într-o recenzie semnată de dr. Aurel F. Marin.

"> Viitorul se construieşte cu fiecare pas - Viața Medicală
Cultură

Viitorul se construieşte cu fiecare pas

de Dr. Aurel F. MARIN - mai 29 2013
Viitorul se construieşte cu fiecare pas

Vineri, 24 mai a.c, orele 12, la sala de conferinţe a Spitalului General din cadrul CMDT „Dr. Victor Babeş“ Bucureşti, prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi Editura Viaţa Medicală Românească lansează volumul „Comunicare – voce, limbaj, artă, tehnologie“. La rândul său, prof. dr. Codruţ Sarafoleanu şi Editura Academiei Române prezintă lucrarea „Rhinosinusal inflammation and infections. Modern thinking and current treatment“, elaborată în colaborare cu prestigioşi autori din străinătate. Detalii legate de acest volum – într-o recenzie semnată de dr. Aurel F. Marin.

     Publicul medical din România nu are prea des ocazia de a cunoaşte pe viu, nemijlocit, vârfurile internaţionale ale uneia sau alteia din specialităţi, pentru că reuniunile internaţionale organizate la noi constituie excepţia şi nicidecum regula, pentru că nici cu cercetarea nu stăm prea strălucit şi pentru că, în general, România de astăzi nu face parte din „lumea bună“ a ştiinţei. Cu atât mai mult trebuie atunci recunoscute eforturile celor care, făcând uz de prestigiul personal, îndrăznesc şi reuşesc să organizeze diverse manifestări la vârf, expunând astfel publicul român la personalităţi medicale – căci la acest domeniu ne referim – recunoscute ca atare pe oricare coordonate geografice, oameni cu priorităţi importante în specialităţile pe care le practică, nu o dată deschizători de drum.
     Începem, iată, recenzia unei cărţi de supraspecialitate abia ieşite din tipografie cu o paranteză. Pentru că, pe modelul amintit mai sus, povestea cărţii din 2013 începe cu mulţi ani în urmă. În 2006, la Bucureşti, profesorul Dorin Sarafoleanu organiza al 36-lea Conventus ORL Latina, eveniment la care aveam privilegiul de a participa, „Viaţa medicală“ fiind partener media. Am remarcat atunci prezenţa profesorului Desiderio Passali, în dubla sa calitate de preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de ORL (IFOS) şi de preşedinte al Societăţii Internaţionale de Rinologie, dar lista personalităţilor prezente la Bucureşti a fost una impresionantă. Istoria avea să se repete, chiar dacă – inevitabil – la o scală mai mică, în 2011, cinci ani mai târziu, când primul congres al, pe atunci, nou înfiinţatei Societăţi Române de Rinologie aducea în Capitală, alături de profesorul Passali, mai mulţi reputaţi orelişti americani. Iată, deci, cum demersul iniţiat de profesorul Dorin Sarafoleanu căpăta consistenţă, peste ani, prin ştafeta preluată de fiul său, prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, în organizarea Societăţii Române de Rinologie. Iar demersurile nu s-au oprit acolo: colaborarea cu personalităţile de vârf ale specialităţii s-a materializat apoi şi prin articolele publicate de aceştia în Romanian Journal of Rhinology, o revistă care şi-a propus tocmai să ofere tinerilor specialişti „condiţii de informare, exprimare şi contacte internaţionale menite să incite şi să sprijine performanţa în acest domeniu în ţara noastră“.
     Ajungem în felul acesta în prezent, iar apariţia unei lucrări precum Rhinosinusal Inflammation and Infections. Modern thinking and current treatment devine o continuare firească a eforturilor depuse cu nedrămuită energie în toţi aceşti ani. Coordonatorii cărţii publicate de Editura Academiei Române în condiţii grafice deosebite sunt, cum spuneam, deja cunoscuţi publicului român: prof. dr. Desiderio Passali şi prof. dr. Luisa M. Bellussi, de la Universitatea din Siena, prof. dr. Eugene Kern, profesor emerit la Mayo Clinic (unde a fost inclus în „Hall of Fame“-ul profesorilor încă din 1991) şi la Universitatea de Stat din New York, la Buffalo, fost preşedinte al Societăţii Americane de Rinologie şi al Societăţii Internaţionale de Rinologie. Celor trei li se adaugă prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, secretarul general al Societăţii Române de Rinologie, şi conf. dr. Florin Dan Popescu, vicepreşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.
     Scopul cărţii de faţă este, după cum aflăm din scurta introducere semnată de primii patru coordonatori, acela de a trece în revistă gândirea modernă şi tratamentele utile în inflamaţia şi infecţia nasului şi a sinusurilor paranazale. Un alt obiectiv important îl constituie prezentarea noii teorii moderne „fungo-imunologice“ în etiologia rinosinuzitei cronice şi, desigur, a trata­mentului necesar. În pofida controverselor încă existente pe anumite subiecte, autorii îşi exprimă optimismul privind posibila clarificare a acestora odată cu finalizarea numeroaselor studii clinice multicentrice aflate în desfăşurare la data apariţiei lucrării. Linia directoare a unei astfel de cărţi este însă aceasta: „Pacienţii noştri merită să beneficieze de cea mai modernă gândire medicală şi de cele mai de succes tratamente medicale şi chirurgicale pe care le putem oferi“.
     Cartea de faţă este structurată în 16 capitole, care abordează destul de didactic fiecare din aspectele importante pentru inflamaţia şi infecţia rinosinusală. Sunt astfel detaliate, pe rând, anatomia regiunii paranazale, fiziologia, definiţia şi clasificarea bolii sinusale, epidemiologia (inclusiv cu date despre România), factorii de risc şi fiziopatologia, tabloul clinic şi exame­nul rinoalergologic, microbiologia, diagnosticul endoscopic şi radiologic. Urmează trata­mentul medical, cel chirur­gical, complicaţiile, dar şi reintervenţiile. Sunt apoi prezentate teoria fungo-imunologică ca etiologie a rinosinuzitei cronice, genele, alergenii şi inflamaţia din rinita alergică, legăturile inflamatorii dintre rinita alergică şi comor­bidităţile respiratorii, pentru ca volumul să se încheie cu prezentarea rinitei non-alergice.
     Am observat că, dincolo de lista autorilor, de la început, capitolele nu sunt atribuite unuia sau altuia dintre coordonatori, subliniindu-se astfel intenţia ca această carte să fie unitară, subsumată subiectului, şi nu o colecţie de texte „de autor“ (altminteri personalităţi de mare prestigiu). Spre deosebire de alte situaţii, în care diverşi autori tind să dea o prea mare importanţă propriilor publicaţii anterioare, citându-şi diverse texte de manual ca şi cum ar fi cercetări originale, în volumul despre care vorbim e inevitabilă citarea cercetărilor anterioare ale unora din coordonatori, deoarece ei fac parte din „pionierii“ rinologiei, cei care au contribuit direct la dezvoltarea domeniului, tocmai prin studiile realizate şi comunicate.
     Mai notăm, printre plusurile acestei cărţi, iconografia bogată. Ilustraţiile au fost realizate de americanul William B. Westwood, ilustrator medical certificat, iar planşelor realizate impecabil li se adaugă numeroase figuri de imagistică – radiologică sau endoscopică, puse bine în valoare de tiparul pe hârtie lucioasă, fiind vizibile şi detalii de fineţe. Poate de prea mare fineţe, căci pe o serie de tomografii putem desluşi numele pacienţilor, detaliu care pare să fi scăpat redactorilor de carte.
     Cartea va fi cu siguranţă utilă rezidenţilor şi tinerilor specialişti care doresc să se per­fec­ţioneze. Şi nu doar oreliştii, ci şi alergo­logii, pediatrii, pneumologii sau medicii de familie vor găsi informaţii clare şi de actua­litate privind inflamaţia şi infecţia rinosinu­sală, o patologie foarte frecvent întâlnită în practică. Mai amintim doar că ea a fost publicată de Editura Academiei Române cu girul acad. Constantin Popa şi al acad. Ioanel Sinescu, astfel că recoman­darea noastră, pentru toţi specialiştii interesaţi, de a beneficia din plin de această aducere la zi a unei patologii frecvente, este doar una dintr-un lung şir de recomandări similare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe