Newsflash
ACTUALITATE EDUCAȚIE REUNIUNI Știri

Utlizarea diagnosticului nursing în educația și practica nursing

de Stanciu Maria - iun. 23 2023
Utlizarea diagnosticului nursing în educația și practica nursing

După aproape 4 ani de restricții impuse de pandemie și de urmările acesteia, Asociația de Nursing din România a organizat, în data de 17 iunie 2023, o conferință.

Este vorba despre conferința cu participare internatională ce a avut ca temă „Utlizarea diagnosticului nursing în educația și practica nursing – fundamentul unei îngrijiri de calitate”. 

Evenimentul a avut loc  în București, la Hotel Ibis Politehnica, sala Anghel Saligny, iar participanții au fost asistenți medicali din serviciile de îngrijire a sănătății, profesori  de nursing din țară și din Republica Moldova, elevi ai școlilor poastliceale sanitare, invitați de onoare din țară și din străinătate  - T. Heather Herdman, COE NANDA-I și Dr. Christian Heering, RN, MSc, EdN, CNS (ger.care), Elveția, care au participat online.  

Participanții, peste 100 de persoane, au venit din Sibiu, Oradea, Baia Mare, Cavnic, Cluj, Alba Iulia, Tg. Mureș, Timișoara, Piatra Neamţ, Suceava, Iaşi, Craiova, Pitești, Ploieşti, Rm.Vâlcea, Brașov, Buzău, Constanța, Călărași, Galați, București și Chișinău. 

Cuvântul de deschidere a lucrărilor Conferinței l-a avut Ecaterina Gulie, președinta Asociației de Nursing din Romania. Au urmat salutul și felicitările adresate tuturor participanților din România și din Republica Moldova, de catre Heather Herdman, Director executiv al NANDA-I, atât în nume personal cât și în numele Consiliului de Administrație al NANDA-I.  

Interesul crescut pentru această conferință a fost determinat de tematica deosebit de generoasă și cu impact asupra îngrijirilor de sănătate dar şi asupra formării asistenților medicali, precum și de lansarea cărții  „DIAGNOSTICE NURSING – Definiții și Clasificări”  , traducere în limba română a ediției a XII-a, cu aprobarea și sprijinul Nanda și a editurii Thieme din Germania. 

Înregistrarea video, în care Heather Herdman a vorbit timp de 35 de minute despre diagnosticele nursing, despre utilizarea lor în educație, practică și cercetare, a marcat, de la început, nivelul profesional crescut al dezbaterilor, care s-a menținut pânâ la sfârșitul Conferinței. 

Pregătirea și calitatea persoanelor participante au contribuit la realizarea unei atmosfere stimulative, constructive, de transmitere, către generația tânără, a unor idei mobilizatoare și de înaltă ținută profesională. 

Dintre prezentări un impact deosebit au avut, prin acuratețe, conținut și utilitate, lucrările: 

  • „Opinia asisteților medicali din spitalele din România despre diagnosticul nursing – studiu transversal”, prezentată de asistent medical doctorand Gligor Laura Elena, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; 
  • „Procesul nursing“, prezentată de Stanciu Maria, Constanța,  președinte Comisia de Educație a ANR
  • Prezentarea cărții  „Diagnostice nursing: definiții și clasificări”, NANDA I, de Florica Udma, Constanța, membru în Consiliul Director al ANR;
  • „Specificaţii şi definiţii în cadrul taxonomiei NANDA-I”, prezentată de Georgeta Trucă, Prof . Nursing, București. 
  • „Taxonomia NANDA în Planurile de îngrijire electronice”- Binisor Maria Mirela, Prof. nursing, Şcoala Postliceală Sanitară Carol Davila Piteşti
  • „Metoda OSCE – instrument de evaluare fiabil a competențelor formate la programul de studii superioare de licență în Asistență Medicală Generală” prezentată de Maria Muntean, as. universitar, catedra Medicina de Familie, USMF N. Testemițeanu, din Chișinău. 
  • „Despre Necesitatea Planului de îngrijiri în Sala de  Operație”, prezentată de Liliana Constantin, Asistent medical licențiat, Coordonator Bloc Operator, Spitalul Clinic de Urgență, București; 

S-au pus întrebări, s-au facut schimburi de idei și de bune practici, ceea ce a animat atmosfera și a generat continuarea dezbaterilor și in pauzele de cafea și de masă. De remarcat tenacitatea și implicarea permanentă aPreședinte ANR, Ecaterina Gulie și a Mirelei Bidilică, fără de care scopul acestei reuniuni, de a informa, de a instrui, de a omagia, nu ar fi fost posibil la un nivel care să satisfacă exigențele participanților. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe