O terapie nouă pentru COVID-19, dezvoltată de cercetătorii de la Rush University Medical Center, a arătat rezultate de succes în prevenirea simptomelor bolii la șoareci.
În cadrul unui studiu, animalele cu COVID-19 au avut rezultate pozitive atunci când o peptidă a fost introdusă nazal. Peptida respectivă s-a dovedit a fi eficientă în reducerea febrei, în protejarea plămânilor, în îmbunătățirea funcției inimii și în inversarea furtunii de citokine – situație în care sistemul imunitar reacționează în mod exagerat la o infecție și alimentează fluxul sangvin cu proteine inflamatoare.
Potrivit medicalxpress.com, cercetătorii au raportat rezultate de succes în împiedicarea progresului bolii, se arată în raportul publicat în ianuarie în „Journal of Neuroimmune Pharmacology.”
Așa cum se știe, SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, se leagă de o enzimă numită ACE2 pentru a pătrunde și a infecta celulele de la oameni. Ca răspuns la acest mecanism, echipa de cercetători a creat o hexapeptidă (în esență, o peptidă cu șase aminoacizi) care împiedică virusul să se lipească de ACE2.
„Aceasta ar putea fi o nouă abordare pentru a preveni infecția cu SARS-CoV-2 și pentru a proteja pacienții cu COVID-19 de problemele respiratorii și de complicațiile cardiace”, a declarat Kalipada Pahan, profesor of neurologie la Rush University Medical Center și cercetător în cadrul Jesse Brown VA Medical Center, care a condus acest studiu.
Sursa citată precizează că, deși terapiile antiinflamatoare, cum ar fi steroizii, sunt disponibile pentru a trata furtuna citokinică, cel mai adesea aceste tratamente cauzează o suprimare în sistemul nervos.
„Peptida inhibă doar citokinele care sunt produse de proteina spike a virusului SARS-CoV-2, nu și alți stimuli inflamatori, indicând faptul că această peptidă nu ar cauza imunosupresie. (...) Dacă rezultatele noastre vizavi de peptidă pot fi replicate la pacienții cu COVID-19, ar fi un progres remarcabil în controlarea acestei pandemii devastatoare”, a adăugat Kalipada Pahan.
Credit foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe