Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a publicat mai multe documente cu informații utile pentru medicii prescriptori, referitor la utilizarea favipiravir.
ANMDMR a emis ieri, 11 ianuarie, un document în atenția farmaciștilor din farmaciile cu circuit deschis și a medicilor prescriptori. În această informare se fac recomandări pentru utilizarea în siguranță a medicamentului Favipiravir Meditop 200 mg comprimate filmate, utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.
Vă recomandăm și: EMA a primit cererea de autorizare de punere pe piață a unui medicament anti-COVID
- Medicația antivirală se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii), în special pacienților cu factori de risc pentru evoluție nefavorabilă, urmărindu-se limitarea riscului de agravare a bolii și reducerea duratei de evoluție a bolii, se arată în informarea de pe site-ul anm.ro.
Rafila: se caută soluţii pentru acordarea în ambulatoriu a Favipiravir
- Dozele recomandate de administrare a favipiravir, în conformitate cu protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, aprobat în România, sunt următoarele: 1600 mg la 12 ore în prima zi, apoi 600 mg la 12 ore. Durata de tratament este de 10-14 zile, în funcție de evoluția pacientului.
- Informațiile referitoare la indicație și durata de tratament din Prospect diferă de informațiile aprobate în Protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, aprobat în România.
- Medicii precum și farmaciștii vor informa pacientul cu privire la riscul de teratogenicitate, riscul de apariție a afecțiunilor hepatice și cel de hiperuricemie, riscuri asociate cu utilizarea favipiravir, precum și măsurile pe care trebuie să le aibă în vedere pe durata administrării medicamentului favipiravir.
- La momentul prezentării pacientului/aparținătorului în farmacia de circuit deschis, farmacistul va verifica prescripția medicală și va elibera favipiravir numai pe bază de prescripție medicală efectuată de un medic cu specialitatea agreată în Protocolul de tratament: medicii specialişti de boli infecţioase, pneumologie, medicină de urgenţă şi medicină de familie.
- Farmaciștii vor înmâna “Fișa informativă pentru pacienți” fiecărui pacient/aparținător.
- Farmaciștii vor informa pacienții să citească cu atenție „Fișa informativă pentru pacienți” precum și Prospectul medicamentului Favipiravir Meditop.
- Totodată, fiecare pacient care primește medicamentul în farmacia cu circuit deschis va semna un Acord al pacientului cu privire la tratamentul cu favipiravir (acest formular este pus la dispoziția farmaciei de către distribuitorul angro și este, de asemenea, atașat acestei comunicări de pe site-ul anm.ro).
- Pentru fiecare eliberare, farmacia va reține Acordul pacientului semnat de pacient/aparținător și de farmacist.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe