Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Un gel „anti-intoxicant” împiedică alcoolul să pătrundă în sânge

de Florentina Ionescu - mai 22 2024
Un gel „anti-intoxicant” împiedică alcoolul să pătrundă în sânge

Pentru persoanele care vor să consume băuturi alcoolice fără să se îmbete, cercetătorii au creat un tip nou de gel. Substanța poate fi ingerată și împiedică alcoolul să pătrundă în fluxul sangvin.

În mod normal, alcoolul ajunge în sânge prin mucoasa care căptușește interiorul stomacului și al intestinelor. Apoi ajunge la ficat, unde este metabolizat întâi într-un compus chimic toxic, numit acetaldehidă, iar apoi într-un acid relativ inofensiv – acidul acetic, scrie New Atlas. 

Totuși, acetaldehida poate să provoace multe probleme la nivelul ficatului și în alte părți ale corpului, mai ales dacă mari cantități de alcool sunt consumate într-o perioadă scurtă de timp. Pentru că nu tot alcoolul (mai ales în cantități mari) nu poate fi metabolizat rapid, acest lucru poate duce la intoxicație. Aici vine în ajutor noul gel experimental. Gelul a fost dezvoltat de oamenii de știință de la universitatea ETH din Zurich, Elveția. El este alcătuit din glucoză, nanoparticule de aur și nanofibre derivate din proteine de zer învelite în atomi de fier. Gelul poate fi consumat înainte, în timpul sau la scurt timp după ce persoana a băut alcool, atât timp cât este prezent în vreme ce alcoolul se află încă în tractul intestinal, mai scrie sursa menționată. 

Din fericire, gelul în sine este digerat destul de lent, astfel încât persistă în tractul intestinal suficient de mult timp pentru a-și îndeplini rolul. Acest rol începe cu glucoza și cu particulele de aur care reacționează în interiorul corpului, producând peroxid de hidrogen. 

Peroxidul de hidrogen, la rândul lui, declanșează o serie de reacții enzimatice care sunt amplificate de atomii de fier. Aceste reacții enzimatice convertesc orice fel de alcool care poate fi prezent în tract direct în acidul acetic. Acest lucru se întâmplă înainte ca alcoolul să poată să pătrundă în fluxul sangvin al persoanei. 

În testele de laborator făcute de oamenii de știință elvețieni gelul a fost administrat în mod profilactic șoarecilor cărora li s-a dat o singură doză de alcool. În decurs de 30 de minute, nivelul de alcool în sânge al șoarecilor a scăzut cu 40% în comparație cu un grup de control format din șoareci la care nu se administrase gelul experimental. 

„Este mai sănătos să nu beți deloc alcool. Cu toate acestea, gelul ar putea fi de interes îndeosebi pentru persoanele care nu vor să renunțe complet la alcool, dar care nu vor să își solicite organismul”, a declarat prof. Raffaele Mezzenga, cercetător principal în acest studiu. 


Notă autor:

Fotografie de la Mahrael Boutros: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/1287549/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe