Newsflash
Internaționale

OMS: Băuturile alcoolice ar trebui să conțină etichete de avertizare

de Cristina GHIOCA - feb. 17 2025
OMS: Băuturile alcoolice ar trebui să conțină etichete de avertizare

OMS susține că băuturile alcoolice ar trebui să conțină etichete de avertizare privind riscurile oncologie la care se supun consumatorii, întrucât prea puține persoane știu că alcoolul este factor de risc pentru cancer.

Rezultatele unui raport realizat recent în 14 state din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății(OMS) arată că doar 15% dintre respondenți știau că alcoolul poate cauza cancer de sân și doar 39% erau conștienți de corelația acestuia cu apariția cancerului de colon. Aceste două tipuri de cancer reprezintă cea mai mare proporție de cancere asociate consumului de alcool în rândul femeilor și bărbaților, amintește OMS.

Raportul a fost realizat cu scopul de a evidenția necesitatea introducerii unor avertismente proeminente pe etichetele produselor alcoolice privind legătura dintre alcool și cancer. Aceasta în contextul în care, în Regiunea Europeană a OMS, alcoolul cauzează anual 800.000 de decese.

„O astfel de măsură simplă și deloc costisitoare le poate da ocazia consumatorilor să facă alegeri informate care pot contribui la reducerea daunelor pe care alcoolul le poate cauza organismului. Etichete clare și proeminente pe [produsele din] alcool, care să includă avertismente specifice privind cancerul, reprezintă o piatră de temelie a dreptului la sănătate”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al Regiunii Europene a OMS.

În prezent, doar 3 din cele 27 de state membre UE și doar 13 din cele 53 membre ale Regiunii Europene a OMS au implementat avertismente privind impactul alcoolului asupra sănătății.  Aceasta în condițiile în care rezultatele unei cercetări la care au participat 20.000 de persoane din 14 state din Regiunea Europeană a OMS au arătat că avertismentele privind riscul de cancer pe etichetele produselor alcoolice sporesc semnificativ conștientizarea riscului de apariție a cancerului asociat consumului de alcool.

Strategii de avertizate

Reprezentanții OMS au subliniat că impactul unor astfel de avertismente depinde de design, conținut și locul în care sunt poziționate pe etichete. Ele ar putea fi prezentate doar în format scris sau în combinație cu pictograme pentru a maximiza efectul și pentru a le transmite consumatorilor informații clare și corecte.

În opinia acestora, astfel de etichete au șanse mai mari de a determina discuții despre riscurile alcoolului și de a descuraja consumul, în comparație cu alte tipuri de mesaje de sănătate.

„Avertizările plasate pe etichete sunt o parte importantă a politicilor privind alcoolul, îndeplinind mai multe funcții. Îi determină pe consumatori să ia decizii asumate, cresc conștientizarea privind riscurile asociate consumului, reduc atractivitatea generală a produselor alcoolice. Mai ales în privința tinerilor, astfel de etichete pot contribui la șlefuirea unor comportamente mai sănătoase față de alcool”, este de părere dr. Gauden Galea, consilier strategic în cadrul OMS.

În plus, la nivelul raportului realizat de OMS s-a constatat un sprijin extins pentru implementarea unei astfel de măsuri, peste trei sferturi dintre respondenți declarându-se în favoarea ei, mai arată reprezentanții Organizație.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe