Autoritățile din SUA investighează o tulburare rară a sistemului nervos la adulții vârstnici cărora li s-a administrat vaccinul împotriva virusului respirator sincițial uman, numit VRS.
Autoritățile americane din domeniul sănătății investighează în prezent dacă există o corelație între două noi vaccinuri împotriva VRS și cazurile unei tulburări rare a sistemului nervos în rândul adulților vârstnici din Statele Unite ale Americii, scrie Associated Press.
Ancheta se bazează pe faptul că au fost înregistrate mai puțin de 24 de cazuri în rândul a peste 9,5 milioane de persoane la care s-a administrat vaccinul împotriva VRS, au declarat autoritățile din SUA săptămâna aceasta. Informația disponibilă este prea limitată pentru a putea stabili dacă dozele de vaccin au cauzat boala, au mai spus experții americani.
Dar numărul cazurilor este mai mare decât se așteptau, așa că oficialii din domeniul sănătății adună tot mai multe informații pentru a determina dacă vaccinurile noi împotriva virusului respirator sincițial sunt cele care au cauzat această problemă. Datele au fost prezentate la o întâlnire a unui panel format din mai mulți experți care oferă recomandări cu privire la politicile de vaccinare Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention).
Autoritățile au mai spus că investighează peste 20 de cazuri de sindrom Guillain-Barre, o boală rară în care sistemul imunitar al pacientului deteriorează și lezează celulele sistemului nervos, cauzând slăbiciune musculară și paralizie. Potrivit CDC, sindromul Guillain-Barre este tot mai frecvent observat la persoanele vârstnice.
Oficialii americani au fost conștienți de faptul că au fost identificate cazuri de sindrom Guillain-Barre în trialurile clinice făcute înainte ca vaccinurile acestea împotriva VRS să fie aprobate pentru comercializare și diferite instituții urmăreau dacă apar semne ale unor probleme de sănătate la persoanele vaccinate.
Aproape două treimi dintre cazurile de sindrom Guillain-Barre de acum au apărut la persoane care și-au făcut o versiune a vaccinului anti VRS produsă de Pfizer, numită Abrysvo. Dar oficialii urmăresc în prezent și persoanele care și-au făcut vaccinul Arexvy, produs de compania GSK.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe