Newsflash
Reportaje

Trei femei puternice din Sănătate

de Dr. Laura Davidescu - mar. 3 2023
Trei femei puternice din Sănătate

În preajma Zilei Internaţionale a Femeii, am ales să portretizăm trei femei care fac lucrurile să progreseze în sistemul de sănătate din România. Vă invităm să le cunoașteţi mai bine pe: Simona Cocoș, Anca Buzoianu și Simona Melnic.

        Când ne gândim la femeile din Sănătate, automat mintea ne duce la doctoriţe și asistente. E firesc să fie așa, pentru că ele sunt majoritare și reprezintă contactul nemijlocit al pacienţilor cu asistenţa medicală. Dar, pe lângă doamnele în halat alb din cabinete și spitale, sunt multe altele, la fel de dedicate, care contribuie la bunul mers al sistemului: cele care lucrează în cercetare, în învăţământ, în educaţia continuă sau în industria farmaceutică.

Faceţi cunoștinţă cu trei femei a căror tenacitate e de admirat: dr. Anca Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Simona Cocoș, directorul general al producătorului de medicamente Zentiva din România și Moldova, și dr. Simona Melnic, CEO al companiei de educaţie medicală MedicHub Media și al publicaţiei „Viaţa Medicală”.

simona cocos bulina
Simona Cocoș

 

De aproape 15 ani este directorul general al unuia dintre cei mai importanţi producători de medicamente din România, perioadă în care afacerea s-a dezvoltat pe toate planurile. Chiar zilele acestea, s-a anunţat că Zentiva este angajator de top în 2023, ceea ce spune multe despre atmosfera bună din companie.

        Simona Cocoș se trezește la 05:20 în fiecare dimineaţă, ca să aibă timp să citească, să-și bea cafeaua și să plimbe căţelul înainte de a-și începe ziua de lucru. Aceasta presupune multe întâlniri cu colegii din companie, cu autorităţile sau cu cei din Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, organizaţie a cărei președintă este.

Mândră de echipa ei

        Spune că încearcă să-și prioritizeze sarcinile în așa fel încât să găsească timp disponibil de fiecare dată când apar urgenţe și i se solicită sprijinul. „Îmi place mult că profesez în domeniul sănătăţii; noi, ca producători de medicamente generice, avem rolul de a face tratamentele accesibile milionanelor de pacienţi. Este o mare responsabilitate, dar și o misiune ambiţioasă”, menţionează Simona Cocoș și nu uită să-și aprecieze echipa, de care este foarte mândră.

„Mă simt norocoasă să lucrez cu asemenea colegi. Spun acest lucru pentru că sunt foarte harnici, pasionaţi de munca lor, implicaţi, onești, deschiși provocărilor și cu dorinţa de a învăţa lucruri noi și a se dezvolta”, adaugă ea. Recunoaște că există și unele lucruri care nu-i plac în ceea ce face, de exemplu, „ocaziile în care nu pot rezolva o anumită situaţie – cum ar fi întârzierile în livrările de materii prime din China, care au dus la probleme de disponibilitate a unor medicamente pe piaţa din România”.

Pe langa productia de medicamente, echipa Zentiva se implica si in actiuni de plantare de arbori si marcare a traseelor montane
Pe lângă producţia de medicamente, echipa Zentiva se implică și în acţiuni de plantare de arbori și marcare a traseelor montane

 

        O întreb ce responsabilitate simte că are faţă de sănătatea oamenilor prin funcţia deţinută și răspunde că-și percepe activitatea ca având drept „stea polară” promisiunea de a livra medicamente eficiente, moderne și accesibile. „Am simţit acut această responsabilitate în pandemie, când a trebuit să ne repliem urgent, să avem grijă de echipă, să ne asigurăm că toţi colegii noștri sunt bine, dar și să continuăm fără întreruperi producţia de medicamente.”

Progresul e important, nu perfecţiunea!

        Principiile după care se ghidează în business sunt clare: „Să fii onest, responsabil, în fiecare zi să te autodepășești, să fii cel puţin cu 1% mai bun decât în ziua anterioară”. Cu alte cuvinte, urmărește progresul, nu neapărat perfecţiunea.

        Nu crede în diferenţele de gen, pentru că a văzut în cariera sa mulţi lideri bărbaţi și femei deopotrivă valoroși. Spune însă că există nuanţe, și anume că „femeile sunt mai empatice, iar bărbaţii mai analitici”. Dacă ar avea puterea de decizie a unui ministru, Simona Cocoș ar chema toate companiile producătoare de medicamente din România la discuţii și ar încerca să găsească împreună cu acestea soluţii pentru a nu mai avea crize ale medicamentelor, pentru a construi un buget al Sănătăţii echilibrat, care să poată genera economii din prescripţia de medicamente generice, pentru a putea dota, renova sau chiar construi noi spitale și pentru a introduce noi molecule în lista de rambursare.

Urare pentru femeile din industria farma

        Ca urare de 8 martie pentru femeile care lucrează în industria farmaceutică și în restul sistemului de sănătate, Simona Cocoș adresează următoarele cuvinte: „Să-și ia un moment de respiro și să se bucure de o zi frumoasă, să sărbătorească alături de cei dragi. Să fie mândre de tot ceea ce fac atât în viaţa de familie, cât și ca prietene și colege”.

„Dacă aș fi ministru, aș căuta soluţii pentru a nu mai avea crize ale medicamentelor.” (Simona Cocoș)

Anca Buzoianu: „Voturile comunităţii academice m-au impresionat și mă responsabilizează foarte mult”.

Anca Buzoianu
Anca Buzoianu

Dinspre Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj vin mereu vești bune: studenţii iau cele mai mari note la examenele de rezidenţiat, Facultatea de Medicină este bine cotată în topuri internaţionale și de fiecare dată ne bucurăm să împărtășim noutăţile cititorilor „Vieţii Medicale”. De această dată am ales să spunem mai multe despre persoana din spatele acestor vești bune, și anume rectorul universităţii, dr. Anca Buzoianu, singurul rector de sex feminin din învăţământul superior medico-farmaceutic de la noi din ţară.

        Anca Buzoianu povestește că nu a visat niciodată să ajungă decan sau rector, ci că a avut drept ţel să devină un profesionist bun, un medic bun și un profesor bun. Încă din facultate a considerat că profesorii săi au cea mai frumoasă meserie din lume și a ajuns să-și îndeplinească mai mult decât visurile, devenind decan al Facultăţii de Medicină, pe care a condus-o timp de trei mandate, iar mai apoi, rectorul universităţii, poziţie din care simte că are o mare responsabilitate.

O mulţime de proiecte în lucru

        Iubește să dezvolte proiecte și să imagineze strategii de dezvoltare instituţională, de la lărgirea ofertei educaţionale până la dezvoltarea de structuri care lipsesc acum, cum este, de exemplu, o unitate de suport pentru cercetare. „Aceasta va avea rolul de a ajuta colegii în redactarea articolelor de cercetare sau a proiectelor, inclusiv prelucrarea statistică”, spune dr. Buzoianu.

Un alt proiect important aflat în lucru în 2023 este Centrul de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului, iar pe plan educaţional este de menţionat INDES – „Incluziune, Diversitate și Egalitate de Șanse”, un proiect prin care liceenii din medii defavorizate sunt informaţi despre faptul că universitatea de medicină le poate asigura accesul la educaţie de calitate prin burse și programe dedicate. Nu în ultimul rând, Anca Buzoianu menţionează și viitoarea inaugurare a Muzeului UMF, care va facilita accesul la istoria și tradiţia Școlii Medicale Clujene și va găzdui manifestări culturale.

        Ea mărturisește că-i place interacţiunea cu studenţii și doctoranzii săi, fiind o adevărată bucurie să-i întâlnească la cursuri, la fel cum îi plac și discuţiile cu colegii din echipa de conducere a universităţii sau din Catedra de Farmacologie: „O parte importantă a timpului o dedic colegilor mei, cadrele didactice ale universităţii, cu care menţin o legătură permanentă, rolul meu fiind să îi ajut întotdeauna și cu tot ce pot, iar faptul că m-au ales rector cu 95% dintre voturile comunităţii academice m-a impresionat și mă responsabilizează profund”.

        Astfel, dr. Buzoianu și-a dedicat o bună parte a vieţii profesionale dezvoltării Școlii Medicale Clujene, iar locul în care se găsește aceasta acum îi umple inima de mândrie: „Am modernizat curriculumul Facultăţii de Medicină după modelele din Europa de Vest, am introdus inovaţii educaţionale preluate apoi de toate școlile medicale din ţara noastră. Sub conducerea mea, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca a devenit prima din centrul și sud-estul Europei care a primit diploma de recunoaștere a calităţii, Label CIDMEF, certificat de calitate și performanţă acordat de Conferinţa Internaţională a Decanilor și Facultăţilor de Medicină de Expresie Franceză, precum și singura, la vremea respectivă, acreditată internaţional de Association for Medical Schools in Europe”.

Anca Buzoianu alaturi de o parte din echipa cu care se mandreste
Rectorul UMF Cluj-Napoca este un bun comunicator, pune entuziasm în ceea ce face și mobilizează energiile celor din jur

Lider, nu manager

        Anca Buzoianu se consideră un lider, nu un manager, pentru că preferă să-i motiveze pe membrii echipei să contribuie individual la succesul organizaţional. „Stilul meu de conducere este mai degrabă democratic, un stil prin care caut să creez o relaţie de colaborare cu colegii mei, să le ascult opiniile și să iau decizii în funcţie de acestea”, adaugă rectorul. Vorbind despre atuurile sale, crede că este un bun comunicator, că pune entuziam în ceea ce face și poate mobiliza energiile celor din jur.

        Celor mai tinere membre ale echipei UMF, și anume studentelor, le adresează următorul mesaj: „Aţi ales un drum dificil, dar plin de satisfacţii și împlinire. Priviţi cu încredere spre viitor și faceţi-vă datoria cu pasiune și empatie, pentru că voi nu veţi trata pacienţi, ci veţi vindeca oameni. Iar vindecarea începe întotdeauna cu o vorbă caldă și un zâmbet”.

         Puţină lume știe că doctoriţa Anca Buzoianu a urmat liceul de muzică și că acest lucru și-a pus amprenta asupra dezvoltării sale. Astfel, cine îi este pasager în mașină se bucură de niște playlisturi deosebite. În timpul liber, citește și se ocupă de grădina sa de flori: „Cred că, în această lume, Dumnezeu a creat trei lucruri perfecte: trandafirii, zâmbetul copiilor și simfoniile lui Beethoven”.

Am modernizat curriculumul Facultăţii de Medicină după modelele din Europa de Vest, am introdus inovaţii educaţionale preluate apoi de toate școlile medicale din ţară. (Dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj-Napoca)

Simona Melnic: „Trebuie să rămânem preocupaţi de calitatea actului de educaţie medicală continuă”

CristianSutu-3954 (002)
Simona Melnic

Simona Melnic se află de ani buni la cârma uneia dintre cele mai importante companii de educaţie medicală continuă din România și este conștientă de responsabilitatea poziţiei sale. Evoluează într-o zonă foarte fragmentată, „cu competiţie numeroasă, cu companii excesiv de antreprenoriale sau poate prea reglementate, cu diverse obiecte de activitate, mai mult sau mai puţin superpozabile, în care e greu să arăţi câștigătorul cu degetul”. Însă satisfacţia activităţii sale nu vine din competiţie, ci „din valoarea socială pe care poţi să o adaugi, din satisfacţia interlocutorilor, a angajaţilor și acţionarilor”.

        În ceea ce privește impactul asupra sistemului de sănătate, crede că educaţia medicală este o componentă esenţială de evoluţie sănătoasă, care „trebuie să fie o preocupare constantă, desăvârșită prin forme pline de conţinut. Companii precum MedicHub se vor piatră de boltă, platformă de brokeraj între profesioniștii care vor să-și continue procesul de formare și educare, liderii de opinie – ca furnizori de educaţie – și sectorul farma, care găsește, la rândul său, oportunităţi de service informaţional și promovare”. Pe scurt, îi place ceea ce face și e convinsă că „trebuie să rămânem preocupaţi de calitatea actului de educaţie medicală continuă”.

Clientela medicală rămâne o elită

        Clienţii unui asemenea tip de business, medici și farmaciști în principiu, sunt diferiţi de clienţii altor sectoare și se comportă ca atare. Despre universul profesioniștilor din sănătate de la noi, dr. Simona Melnic spune că a observat că „lumea medicală și farmaceutică rămâne elitistă, dincolo de criteriile de profesionalism. Cred că dorinţa de a ţine ștacheta sus te face să sari, să progresezi chiar și atunci când nu-ţi atingi ţelul, în timp ce o ștachetă montată comod și mediocru te face să te târăști. Deci, sus elita medicală! Dar să rămânem vigilenţi la formele fără fond pe care, din păcate, le mai întâlnim în ţara noastră”.

        Simona Melnic crede că „nu ai cum să fii un bun profesionist dacă valorile după care te ghidezi sunt falsuri, pentru că, mai devreme sau mai târziu, valorile tale mediocre își vor pune amprenta pe deciziile tale profesionale și-ţi vor scădea inevitabil nivelul. Cred că un profesionist trebuie să fie preocupat de excelenţă în toate domeniile sale, așa cum un lider nu poate fi lider doar la birou, ci trebuie să fie un lider total, cu impact în familie, în comunitate, societate în general. Astfel, în zilele noastre, acronimul KPI - Key Performance Indicators – devine mai degrabă Keep People Inspired”.

        Dacă ar fi să dea timpul înapoi și să preia acum businessul de care se ocupă din 2017, spune că ar continua să cultive încrederea și dezvoltarea potenţialului colegilor și ar încerca să digitalizeze compania cât mai timpuriu, accelerând, totodată, dezvoltarea produselor inovatoare.

Echipele MedicHub si Viata Medicala
Echipele MedicHub și Viața Medicală

 

        Dr. Melnic este convinsă că femeile antreprenor au diferenţe de abordare a businessului, derivate din psihologia diferită a sexelor: „Femeile, obișnuite cu rolul de manager al propriului cămin, sunt responsabile și mai puţin tentate să riște cu orice preţ. Dar asta nu înseamnă că riscul acţionabil și calculat rămâne doar apanajul bărbaţilor. La sfârșitul zilei, cred că omul sfinţește locul și că reușita sustenabilă în antreprenoriat și management depinde mai degrabă de profilul calităţilor profesionale și morale ale celor implicaţi”.

Ministrul Sănătăţii ar trebui să citească
„Viaţa Medicală”

        Dacă ar fi să ocupe fotoliul ministrului Sănătăţii timp de o zi, spune că primul lucru pe care l-ar face ar fi să... citească „Viaţa Medicală”!

„Aș încerca să înţeleg și să captez procesele din sistem utilizând și acest instrument. Altminteri, sunt foarte conștientă de faptul că trebuie să fie foarte greu astăzi să fii ministru al Sănătăţii. După ce am ieșit din structura centralizată, ne-am permis atâtea bâlbe, erori, inconsecvenţe și cârpituri... Dar aș încerca să construiesc un board consultativ, cu reprezentanţi din toate domeniile sănătăţii, din politic, dar și din societatea civilă. Beneficiul major ar veni din faptul că deciziile ar fi informate, consultate și acceptate de liderii de opinie ai sistemului înainte de a fi implementate, trecând peste interesele de grup sau partizanatele politice. Poate că e o direcţie utopică, dar nimic nu ne împiedică să visăm și să ridicăm ștacheta.”

În zilele noastre, acronimul KPI – Key Performance Indicators – devine mai degrabă Keep People Inspired. (Dr. Simona Melnic, CEO MedicHub Media și „Viaţa Medicală”)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe