Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la semnarea tratatului de cooperare dintre România și Germania. În acest context, la București pot fi vizitate două expoziţii foto dedicate celor două state.
După desfiinţarea regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est și după reunificarea Germaniei, la 21 aprilie 1992, se semna la București „Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”. Ambasada Republicii Federale Germania și Institutul Goethe de la București au organizat diverse evenimente care să marcheze momentul aniversar, două dintre acestea putând fi un motiv de popas la o plimbare prin centrul vechi al Capitalei.
În cadrul celei de-a noua ediţii a Art Safari, deschisă până la 7 august a.c., un spaţiu privilegiat este ocupat de Pavilionul Aniversar, dedicat fotografei germane Barbara Klemm, și intitulat „Barbara Klemm. Light and Dark, Photographs from Germany”. Născută într-o familie cu valenţe artistice, Barbara Klemm a lucrat ca fotograf de presă din 1959 până în 2004. Cariera sa îndelungată i-a permis să fie martora unor evenimente de referinţă din istoria secolului XX.
Latura artistică a operei sale este ilustrată prin portrete ale celebrităţilor veacului trecut, în care definirea subiectului nu este făcută doar prin trăsăturile sale fizice, ci și prin cadrul mai larg ce îl înconjoară, cu care ajunge să formeze un întreg.
Parcurgând expoziţia, putem vedea imagini ce aduc mărturie asupra modului de viaţă din cele două Germanii, înainte de 1990, dar și ulterior. Regăsim, de asemenea, portrete, dar și imortalizarea unor importante întâlniri politice la cel mai înalt nivel din aceeași perioadă. Totodată, există și un spaţiu dedicat amintirilor fotografice din România comunistă, care prezintă magazine cu galantare goale, precum și scene de viaţă cotidiană.
Tot prin fotografie (și, deloc întâmplător, tot alb-negru) a ales echipa Institutului Goethe să ilustreze și istoria recentă, prin expoziţia „WIR 2 – NOI 2. Portrete româno-germane”, deschisă până la 21 iulie a.c. la 2/3 Galeria (str. Franceză nr. 4). Cei 30 de ani de prietenie sunt ilustraţi prin 30 de povești de viaţă care au adus alături români și germani, care au găsit, la modul propriu, cea mai bună cale de a construi și a consolida o relaţie interumană de calitate.
Prietenii, colaborări profesionale de succes, relaţii de familie cu rădăcini adânci, toate sunt dovada vie că acolo unde este voinţă și o minte deschisă, nu există bariere lingvistice, culturale, generaţionale sau de orice altă natură.
Portretele realizate de Patricia Moroșan și Adi Tudose sunt întregite de textele explicative semnate de Diana Meseșan, Venera Dimulescu, Manuela Klenke, Anne Reinert și Ioana Casapu. Demersul cultural reprezentat de această expoziţie poate fi considerat și ca o pledoarie pentru toleranţă, răbdare și înţelegere, ca elemente care există și funcţionează împreună în apropierea noastră. Toate sunt ingrediente absolut indispensabile în contextul social și politic internaţional actual.N
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe