Newsflash
Cultură

Făuritori de tradiţii muzicale

de Dr. Raluca BULEA - dec. 22 2023
Făuritori de  tradiţii  muzicale

Una dintre surprizele pe care Art Safari a inclus-o în sezonul actual, Stars Edition, a adus muzica în spaţiile Palatului Dacia-România, în contextul unei expoziţii mai puţin obișnuite.

Expoziţia „Pe mai multe voci. O expoziţie de muzică celestă” și-a propus să marcheze aniversarea a șase decenii de existenţă a celei mai cunoscute formaţii vocale din istoria muzicii românești. Cea care a dus numele ţării în întreaga lume: Corul Naţional de Cameră Madrigal. 

Suntem la vreme de colinde și nu putem să traversăm această perioadă fără să ne amintim cât de frumos sună „Sus la Poarta Raiului” sau „O, ce veste minunată!” prin vocile reunite ale membrilor corului pe care dirijorul Constantin Marin (intrat în istoria culturii noastre cu numele Marin Constantin) îl înfiinţa la 11 aprilie 1963. 

Trei ani mai târziu, corul a avut curajul să susţină primul concert de colinde din România comunistă. Acest aspect este prezentat în expoziţie într-un spaţiu care amintește de acele vremuri dificile, când muzica hrănea sufletele oamenilor.

Evoluţie, costume, portrete și înregistrări

Parcursul expoziţional, gândit de curatorul Emil Pantelimon, având scenografia realizată de Vladimir Turturică, ne aduce în atenţie parcursul cronologic al corului și cele mai reprezentative concerte. Sunt amintite și întâlnirile remarcabile cu personalităţi precum Margaret Thatcher, 
Richard Nixon sau Charles de Gaulle.

De asemenea, sunt expuse unele dintre costumele folosite de cor în ultimii ani, de inspiraţie istorică sau folclorică, concordante cu tematica spectacolelor susţinute în această perioadă. În alte spaţii putem descoperi portrete ale membrilor corului, alături de ampla lui serie de înregistrări.

Acestea au fost realizate, iniţial, pe discuri de vinil, apoi pe benzi de magnetofon și casete audio, ajungând în cele din urmă la CD-uri și celelalte opţiuni digitale ale vremurilor noastre.

Continuitate recunoscută naţional și internaţional

Deși componenţa corului s-a schimbat, așa cum era și firesc, pe parcursul celor șase decenii, continuitatea a făcut ca acesta să devină un reper important al culturii noastre. A fost recunoscut astfel prin distincţii naţionale și internaţionale. Din 2015 a preluat în titulatura oficială și numele fondatorului său, Marin Constantin.

 Fiul său, dirijorul Ion Marin, este în prezent Director de Onoare al corului și iniţiatorul proiectului „Cantus Mundi”, pe care îl regăsim și în expoziţie. Programul este unul de integrare socială prin cânt coral, destinat copiilor și tinerilor din România. Proiectul reprezintă în același timp și un fel de pepinieră pentru generaţiile viitoare de membri ai Madrigalului.

Toate aceste elemente importante care au marcat existenţa corului sunt completate și cu spaţii interactive, în care se pot asculta sau viziona părţi din concerte. În paralel cu audiţia poate fi observată și așezarea scenică a câtorva dintre spectacolele recente, desfășurate sub conducerea muzicală a Annei Ungureanu: „Pe drumul Crăciunului”, „Săptămâna Patimilor”, „Ave Maria” și „Madrigal 60”.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe