Newsflash
Internaționale

Tratamentul cancerului în copilărie și riscul de menopauză prematură

de Florentina Ionescu - iun. 24 2020
Tratamentul cancerului în copilărie și riscul de menopauză prematură

Un instrument online îi ajută acum pe medici să estimeze riscul ca tratamentul făcut în copilărie pentru anumite cancere să ducă la debutul prematur al menopauzei.

Medicii oncologi au acum la dispoziție o nouă unealtă care poate prezice modul în care tratamentul propus pentru cancere în copilărie ar putea influența debutul unui tip de menopauză prematură, totul datorită eforturilor unui student masterand de la Universitatea din Alberta, scrie medicalxpress.com

femeie risc menopauza prematura din cauza tratamentului de cancer

Potrivit sursei citate, Rebecca Clark, cea care a absolvit recent School of Public Health la universitatea menționată, a creat un calculator online de risc, care este gratuit. Acest calculator de risc le permite clinicienilor să introducă date referitoare la tratamentul propus pentru pacienții lor și să afle probabilitatea ca acest tratament oncologic să influențeze instalarea timpurie a menopauzei.

Dacă riscul de insuficiență ovariană acută (adică instalarea menopauzei în primii cinci ani după un diagnostic de cancer) este scăzut, conform calculelor, Rebecca Clark a explicat că medicul curant se poate concentra în primul rând pe supraviețuirea copilului, înainte de a evalua orice fel de risc al menopauzei premature de cauză nonchirurgicală care este posibil să se dezvolte la mai bine de cinci ani după tratamentul oncologic.

Creatoarea acestui calculator de risc online a mai explicat că, deși șansele de a supraviețui unui cancer în copilărie au crescut semnificativ în zilele noastre, comparativ cu anii ’70, focusul cercetării pe supraviețuire a avut consecințțe neintenționate și pe termen lung pentru tinerele care au învins cancerul.

„1% dintre femei vor dezvolta prematur menopauză, înainte de vârsta de 40 de ani, dar această cifră sare la 15% pentru fetițele care au supraviețuit unui cancer în copilărie din cauza chimioterapiei și expunerii la radiații”, a declarat Rebecca Clark.

Pe lângă pierderile la nivelul funcției reproductivă și pierderea densității mineral osoase, aceste fetițe, spune Rebecca Clark, au o predispoziție mai mare să se confrunte cu anxietatea, depresia și îndoielile.

Rebecca Clark și-a axat cercetările pe problemele reproductive pe care femeile le pot dezvolta, iar accentul a fost pus pe prezicerea riscului de debut prematur al menopauzei.

O parte dintre rezultatele studiului Rebeccăi Clark au fost publicate în „The Lancet Oncology” la scurt timp dpă ce calculatorul ei de risc a devenit disponibil în ianuarie.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe