Newsflash
Știri

Tot mai mulți copii cu infecție produsă de streptococ beta-hemolitic grup A, la INSMC

de Florentina Ionescu - apr. 10 2023
Tot mai mulți copii cu infecție produsă de streptococ beta-hemolitic grup A, la INSMC

Conf. dr. Craiu Mihai, medic primar pediatrie la INSMC, a explicat că în ultimele săptămâni au fost diagnosticați foarte mulți copii cu infecție produsă de streptococ beta-hemolitic grup A (GAS).

Doctorul Mihai Craiu spune că ar trebui să știm câteva lucruri, înainte „de a escalada faimoasa noastră streptofobie națională”.

„Deopotrivă medici și părinți aveam, înainte de pandemie (...), o reacție emoțională în cazul întâlnirii cu GAS. Pandemia a părut să ducă la dispariția din circulație a tuturor agenților patogeni a căror transmitere este facilitată de mâini murdare și nerespectarea etichetei tusei/strănutului. Spălatul mâinilor, dezinfectarea suprafețelor (deseori excesivă) și purtatul măștilor au fost «responsabile» pentru scăderea majoră a cazurilor de boli infecțioase la copil in 2020-2022”, a scris dr. Mihai Craiu (de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”) pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, pe care o administrează.

Dr.-Mihai-Craiu

Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit „bunele” obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție, este de părere medicul pediatru.

„Infecția cu GAS este contagioasă și uneori poate evolua foarte grav. (...) Nu există nici un motiv de panică, deoarece nu a fost identificată nici o tulpină de GAS rezistentă la peniciline. Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilină V sau Amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generatie I. Practic nu exista tulpini rezistente”, a explicat doctorul.

Despre macrolide, el afirmă că pot fi utilizate cu succes dacă antibiograma dovedește că GAS nu este rezistent la acestea (eritromicină, azitromicină sau claritromicină).

„Și trebuie să fim calmi. Panica nu ajută la nimic. Nici autodiagnosticul... Spun asta pentru că faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut - ea are erupție aspră la palpare, pe piele (mai ales pe corp și foarte rar pe față), ce se descuamează ulterior, febră mare și limbă zmeurie. (...) Concluzie - infecțiile cu GAS (deci și scarlatina) sunt acum, primăvara, foarte frecvente. Există recomandări clare de diagnostic. Și se vindecă după un diagnostic precis și un tratament corect!”, a conchis dr. Mihai Craiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe