Presa străină trage un semnal de alarmă cu privire la temperaturile ridicate din această perioadă, care pot atinge un nivel periculos pentru sănătate. Din această cauză, sportivii de la JO de la Paris sunt expuși unui risc suplimentar.
Potrivit World Economic Forum, din cauza temperaturilor extrem de ridicate, sportivii care participă la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris de anul acesta sunt supuși unor riscuri foarte mari. Valul de căldură care se preconizează că va „lovi” Parisul ar putea veni cu riscuri suplimentare pentru sportivii olimpici.
Citiți și: Ministerul Sănătății, recomandări pentru perioada de caniculă
Astfel, www.weforum.org citează un raport recent potrivit căruia sportivii de la Olimpiada de Vară de la Paris ar urma să aibă de suferit din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Intitulat „Rings of Fire: Heat Risks at the 2024 Paris Olympics” („Inelele de Foc: Riscurile cauzate de căldură la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024), raportul menționează că din cauza creșterilor temperaturilor la nivel global ar putea fi amenințat viitorul Jocurilor Olimpice.
Citiți și: Schimbările climatice impactează bolile infecţioase
Raportul a fost publicat în iunie de British Association for Sustainable Sport and Frontrunners (BASIS). Aceasta este o organizație care ajută sportivii să se implice în problemele care afectează mediul înconjurător. Raportul a scos la iveală că temperaturile medii din lunile iulie și august au crescut cu până la 2,4 grade Celsius și, respectiv, 2,7 grade Celsius în ultimii 100 de ani, de când a avut loc la Paris ultima dată o ediție a Jocurilor Olimpice (adică din 1924).
Cei de la BASIS prezintă într-un tabel evoluția temperaturilor din ultima sută de ani și mai ales cu cât au crescut acestea în lunile de vară între anii 1924 și 2024.
Potrivit predicțiilor specialiștilor, temperaturile ar putea să crească din nou în Europa vara aceasta, după ce în anul 2023 s-au înregistrat recorduri de temperatură.
„Faptul că Olimpiada va avea loc în lunile de vară înseamnă că amenințarea unui val de căldură devastator este una foarte reală”, se arată în raportul menționat.
În prefața raportului, Sebastien Coe, președintele World Athletics, a scris că:
„Pentru sportivi, consecințele [căldurii] pot fi variate: de la probleme mai mici care le afectează performanța, cum ar fi perturbarea somnului și modificările de ultim minut, orele la care au loc evenimentele, și până la impactul exacerbat al unor factori asupra sănătății și chiar stres și accidentări asociate cu căldura extremă”.
Acesta a mai subliniat că în vreme ce temperaturile la nivel global continuă să crească, modificările climatice ar trebui văzute ca o posibilă amenințare la adresa sportului.
Raportul „Rings of Fire II: Extreme Heat at the Paris Olympics” poate fi accesat pe site-ul basis.org.uk și aici. În raport, sportivi din 15 sporturi își exprimă motivele de îngrijorare cu privire la pericolele la adresa performanței lor, la adresa sănătății lor – pericole ce pot deriva din temperaturile extrem de mari din lunile de vară.
Citiți și: Recomandări pentru pacientul diabetic pe perioada verii
Pragnya Mohan (triatletă indiană din Ahmedabad, Gujarat) – ea a vorbit recent la o conferință a BASIS și a descris pericolele „înspăimântătoare” care „pot fi fatale” pe măsură ce „corpul nostru simte că este pe cale să cedeze” din cauza căldurii.
Marcus Daniell (jucător profesionist de tenis din Noua Zeelandă) a spus că la Jocurile Olimpice de la Tokyo a simțit că valul de căldură a reprezentat pentru el un adevărat risc – „acel tip de risc care are potențialul de a fi fatal. Unul dintre cei mai buni jucători de tenis din lume [Daniil Medvedev] a spus că a crezut că cineva ar putea muri în Tokyo și eu nu cred că el exagera.”
Jamie Farndale (jucător scoțian de rugby) a declarat că sportivii își împing organismul dincolo de limite „și trebuie să facem asta în condiții care nu sunt sigure. (...) Nu este în firea ADN-ului nostru de sportivi să ne oprim dacă condițiile de afară sunt prea periculoase, eu cred că este un risc mare.”
Sursa foto: captură de pe coperta „Rings of Fire II: Extreme Heat at the Paris Olympics”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe