Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

Recomandări pentru pacientul diabetic pe perioada verii

de Florentina Ionescu - iul. 11 2022
Recomandări pentru pacientul diabetic pe perioada verii

Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale prezintă ce probleme pot apărea în perioadele cu temperaturi ridicate în cazul pacienților cu diabet zaharat.

Mai jos sunt câteva sfaturi oferite de doctor Ana-Adriana Cerdac (foto), medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Militar Timișoara.

În activitatea desfășurată în cabinetul de diabet, nutriție și boli metabolice, dr. Ana-Adriana Cerdac este sprijinită în permanență de asistent medical Iureș Coca, se arată pe pagina oficială a Direcției Medicale a MApN. 

dr. Ana-Adriana Cerdac

Persoanele cu diabet zaharat sunt foarte sensibile la căldură. Temperaturile crescute și umiditatea în exces sunt destul de greu de suportat de persoanele care suferă de diabet zaharat. Pe timpul verii, diabeticii sunt predispuși la deshidratare și epuizare termică, arată medicul menționat.

„Căldura excesivă poate duce la fluctuații ale nivelului glucozei în sânge, ca urmare, pacienților cu diabet li se recomandă să își verifice glicemia de mai multe ori pe zi în timpul verii. Indiferent de starea de sănătate, hidratarea este extrem de importantă și, mai ales în zilele toride de vara, trebuie să ne asigurăm că bem suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. Pentru persoanele care suferă de diabet zaharat însă, hidratarea este și mai importantă întrucât atunci când nivelul de glucoză din sânge este prea ridicat, urinarea este mai frecventă.”

Recomandări pentru pacientul diabetic pe perioada verii, oferite de dr. Ana-Adriana Cerdac:

- Testarea glicemiei mai des. Verificarea glicemiei înainte, în timpul și după efectuarea unei activități fizice;

- Păstrarea medicamentelor, a alimentelor și a altor resurse cât mai departe de căldura soarelui;

- Purtarea hainelor lejere, în culori deschise.

- Consumul unei cantități suficiente de apă, chiar dacă nu vă este sete, ca să nu vă deshidratați. Evitarea alcoolului și a băuturilor cu cofeină;

- Aplicarea cremei cu protecție solară și purtarea unei pălării (arsurile solare pot crește nivelul de zahăr din sânge);

- Purtarea șosetelor de bumbac și verificarea zilnică a tălpilor, pentru a vedea daca exista răni la nivelul acestora;

- Efectuarea pauzelor dese, în cazul unei călătorii pe distanțe mai mari (cu testarea glicemiei și aport de carbohidrați în caz de hipoglicemie);

- Folosirea cu moderație a aparatelor de aer condiționat pentru a va răcori, când afară sunt temperaturi ridicate. 

diabet monitorizarea continua a glicemiei sistem aprobat fda

„Epuizarea termică apare după mult timp petrecut în soare, la temperaturi foarte mari și se manifestă prin următoarele simptome: amețeală, transpirație excesivă, senzație de leșin, dureri de cap, palpitații. Pentru a preveni apariția epuizării termice, trebuie sa evitați plimbările între orele 11.00-17.00.”, recomandă medicul Ana-Adriana Cerdac.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe