Newsflash
Știri

Tabără pentru copiii cu diabet tip 1, în Caraș-Severin

de Florentina Ionescu - iul. 7 2022
Tabără pentru copiii cu diabet tip 1, în Caraș-Severin

Cu sprijinul unui medic diabetolog și al asociațiilor de pacienți de pe plan local, în aceste zile are loc o tabără pentru micuții diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1.

Am stat de vorbă săptămâna trecută cu dr. Mihaela Rodica Dalea, medic specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în Reșița, oraș unde are cabinetul propriu. 

CNAS: ajutorul financiar dat pensionarilor nu afectează plafonul de compensare 

Ea mi-a dezvăluit că s-a implicat în organizarea primei tabere de acest gen de după pandemie, cu scopul de a le oferi micilor pacienți cu diabet zaharat de tip 1 o tabără în care să se poată distra. Ea este ajutată de un medic neonatolog de la Timișoara și de Lions Reșița Kindness.

„Săptămâna viitoare (n.red. – săptămâna aceasta) avem tabăra pentru copiii cu diabet din Caraș-Severin, o desfășurăm la Poiana Mărului. De doi ani mă tot chinui, dar de câte ori am vrut să o fac, DSP nu ne-a lăsat (râde), pentru că era pandemie. Era și normal. Dar de data asta facem această tabără pentru copilașii noștri din Caraș-Severin care nu își permit – unii dintre ei nu își permit – să meargă într-o tabără. Noi mergem și îi luăm de acasă, cu foaie (permisiune – n.red.) de la părinți. Mergem în tabără, le montăm senzori de glicemie tuturor copiilor care nu au și ne distrăm cu ei și facem gărzi. Avem medici acolo, avem asistenți, psiholog, kinetoterapeut, instructor de sală. Avem acolo de toate pentru toți, ca să fim alături de ei și ca să se simtă copiii bine în aceste tabere.”, a declarat dr. Mihaela Rodica Dalea pentru Viața Medicală.

Ea mi-a mărturisit că în trecut a mai fost coordonator medical al unor tabere de acest gen (Yuppi Camp), împreună cu o altă organizație:

„Eu am mai făcut, da, am mai fost coordonatoare medicală. Cei de la organizația Yuppi m-au contactat [în trecut] și am fost coordonator medical și în tabăra Yuppi. Acolo erau 46 de copii și erau mai mulți medici. Este multă muncă în spate! Mă bucur tare mult! De când m-am întors de la Timișoara în Reșița mi-am dorit foarte mult să organizez această tabără. Și de data asta chiar se întâmplă. Săptămâna viitoare, joi, (7 iulie - n.red.) o să fim în acțiune. (zâmbește)”

Această tabără se află la prima ediție în Caraș-Severin și are loc cu ajutorul dr. Mihaela Rodica Dalea și al Lions Reșița Kindness. 

„Eu nu îi cunosc pe toți copiii, pentru că eu nu sunt medic de mult timp aici, și astfel am mai luat copii de la alți colegi de-ai mei. Dar bineînțeles, pe parcurs vrem să creștem numărul pacienților micuți care să vină în tabără.”, a adăugat medicul diabetolog.

Dr. Mihaela Rodica Dalea a preluat și Asociația Diabeticilor din Reșița. În prezent este președinta asociației și a făcut mai multe proiecte din acest rol. 

mihaela rodica dalea medic diabet
Dr. Mihaela Rodica Dalea

 

„Lunar mergem pe sate, pe comune și facem prevenție. Facem testări gratuite de glicemii și de tensiune arterială. Având în vedere că aveam nevoie de ajutor, am apelat la Mirela Ciobanu, președinte la asociația Lions Reșița Kindness, și ea mă ajută lunar. În fiecare lună mergem pe sate și facem testări cu ajutorul voluntarilor, ei mă ajută să facem testările acestea de glicemii. Tot cu ajutorul voluntarilor am reușit să facem această tabără. Deci facem lucruri frumoase! Dar avem nevoie mereu de ajutor.”

Tabăra are loc în perioada 7-10 iulie

Detalii despre Tabăra YoYo care a început astăzi au fost oferite și pe pagina oficială a Lions Reșița Kindness.

„Fără ajutorul lor (al celor din Lions Reșita Kindness) nu aș fi făcut această tabară”, ne-a mărturisit medicul Mihaela Rodica Dalea.

Astfel, Lions Reșița Kindness împreună cu Asociația Diabeticilor din Reșița, Caraș-Severin, organizează proiectul pilot realizat în sprijinul copiilor cu diabet tip 1 din județul Caraș-Severin: o primă tabără pentru acești copii, intitulată Tabăra Yo-Yo, care se desfășoară în perioada 7 iulie – 10 iulie 2022, la un hotel din Poiana Mărului.

„Prin acest proiect vrem să încurajăm copiii să-și propună tot ce presupune o viață normală, să-și depășească limitele impuse de diabet, limitele proprii sau cele insuflate de societate, alegând să trăiască un stil de viață sănătos.”, arată inițiatorii taberei pe o rețea socială. 

În cadrul proiectului, toţi participanţii insulinodependenți vor beneficia de senzori de glicemie, sistem ce permite vizualizarea permanentă a glicemiei fără a se mai înțepa de multe ori pe zi, să nu existe teama hipoglicemiilor, astfel încât mersul într-o drumeție pe munte sau practicarea unui sport să fie o experiență care se desfășoară în condiții de siguranță și relaxare. 

copil diabet
Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/copil-diabet-medic-doctor-7653112/

 

„Aventura noastră începe la Poiana Mărului, în perioada 07 iulie – 10 iulie, cu un grup de 20 persoane format din: 9 copii cu diabet tip I din județul Caraș-Severin cu vârste între 10 și 15 ani, însoțiți de un diabetolog, un medic pediatru, un medic nutriționist, un asistent medical, un kinetoterapeut, un consilier psihologic și alți voluntari. Ne propunem să oferim acestor copii minunați câteva zile extraordinare, prin activitățile pe care le vom desfășura, sperând în același timp ca experienţa utilizării senzorilor de glicemie să le ofere un mod de viaţă cât mai aproape de cel al unei persoane fără diabet. De asemenea, vom ține workshopuri pe teme legate de autocunoaștere, comunicare, incluziune, vom avea consiliere psihologică de grup, copiii vor fi învățați cum să își calculeze mâncarea pentru a putea păstra un echilibru, vor fi jocuri de echipă, foc de tabără și multe alte surprize.”, au detaliat organizatorii.

Mai multe detalii găsiți aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe