Institutul Naţional de Gerontologie (NIA) din SUA finanțează un proiect de până la 300 de milioane de dolari, cu durata de 6 ani, pentru constituirea unei baze de date privind studiul bolii Alzheimer.
Cu ajutorul bazei de date, se va putea urmări sănătatea americanilor timp de mai multe decenii, oamenii de ştiinţă având posibilitatea de a dobândi noi perspective asupra acestei maladii care afectează creierul, transmit Reuters și Agepres.
NIA, parte a Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, îşi propune să construiască o platformă capabilă să stocheze informaţii medicale pe termen lung, privind 70% - 90% din populaţia ţării, au declarat autoritățile sanitare.
Platforma se va baza pe date din fişe medicale, cereri de despăgubire în baza asigurărilor, farmacii, dispozitive mobile, senzori şi diverse agenţii guvernamentale.
Datele din viaţa reală sunt ceea ce avem nevoie pentru a lua decizii în privinţa eficacităţii medicamentelor şi pentru a analiza o populaţie mult mai extinsă decât cea pe care o pot acoperi majoritatea studiilor clinice”, a declarat într-un interviu dr. Nina Silverberg, directoarea Programului centrelor de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul NIA.
Monitorizarea pacienţilor înainte şi după apariţia simptomelor bolii Alzheimer este considerată parte integrantă a progreselor împotriva acestei boli, care poate debuta cu aproximativ 20 de ani înaintea de dezvoltarea problemelor de memorie.
Baza de date ar putea ajuta la identificarea persoanelor sănătoase cu risc de Alzheimer, în vederea unor viitoare studii clinice asupra medicamentelor. De asemenea, îşi propune să reprezinte o soluţie pentru subreprezentarea cronică a persoanelor de culoare şi a diferite etnii în studiile clinice asupra Alzheimer, contribuind totodată la creşterea numărului de persoane înscrise din afara centrelor medicale academice urbane.
Odată construită, platforma ar putea să monitorizeze pacienţii după ce primesc tratamente precum Leqembi, care s-a bucurat anul trecut de o aprobare accelerată în SUA, în ianuarie, şi se aşteaptă să primească aprobarea tradiţională din partea Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) până la 6 iulie.
A fost lansat „Cercul studențesc de cardiologie și chirurgie cardiovasculară”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe