Newsflash
Internaționale

Studiu de la Oxford: cele mai bune medicamente pentru a trata insomnia

de Florentina Ionescu - iul. 22 2022
Studiu de la Oxford: cele mai bune medicamente pentru a trata insomnia

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au investigat cele mai eficiente medicamente pentru insomnie.

Un studiu nou, condus de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, a analizat peste 150 de studii clinice pentru a prezenta o analiză comparativă și comprehensivă a 30 de tratamente medicamentoase diferite pentru insomnie, scrie newatlas.com

insomnie studiu tratament
Fotografie de la SHVETS production: www.pexels.com

Rezultatele ar putea indica faptul că multor medicamente frecvent folosite pentru insomnie le lipsesc datele referitoare la siguranța pe termen lung și că tratamentele populare, cum ar fi melatonina, au puține dovezi clinice în ceea ce privește eficacitatea.

„Noi am analizat toate informațiile publicate și nepublicate – din jurnale medicale și din registre online – pentru a obține cea mai comprehensivă și transparentă imagine a tuturor datelor disponibile. În mod clar, nevoia de a trata insomnia cât mai eficient este extrem de important, întrucât poate avea efecte inevitabile, dar indirecte asupra stării de sănătate a pacientului, asupra vieții sale acasă și asupra sistemului de sănătate la scară largă”, a declarat Andrea Cipriani, care a condus această cercetare.

Studiul a inclus date de la 154 de studii clinice controlate, randomizate, de tip dublu-orb, însumând peste 44.000 de persoane. 30 de tratamente farmacologice diferite pentru insomnie au fost examinate astfel, fiind analizate atât eficacitatea lor, cât și efectele adverse pentru utilizarea pe termen lung și utilizarea pentru insomnie acută.

Rezultatele finale au subliniat că două medicamente demonstrează cele mai eficiente profile de tratament: lemborexant și eszopiclonă. Totodată, experții au descoperit că unele tratamente frecvent folosite pentru insomnie, cum ar fi benzodiazepinele și zolpidemul, au ajutat pe termen scurt, dar lipsesc dovezile științifice pentru eficacitatea sau siguranța lor pe termen lung.

„Luând în considerare toate efectele în diferite momente (de exemplu, tratamentul acut și tratamentul pe termen lung, lemborexantul și eszopiclona au avut cele mai bune profile în termeni ce țin de eficacitate, acceptabilitate și tolerabilitate; cu toate acestea, eszopiclona ar putea cauza evenimente adverse substanțiale, iar datele de siguranță cu privire la lemborexant au fost neconcludente”, au concluzionat autorii studiului.

Un lucru interesant, menționează experții, este faptul că atât lemborexant, cât și eszopiclona nu sunt încă aprobate în Uniunea Europeană. Lemborexant este un nou tip de medicament pentru insomnie, aprobat spre utilizare doar în Statele Unite (în 2019).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe