Dacă simțiți că vă pierdeți timpul și energia uitându-vă pe internet la tot felul de „meme-uri” sau „memuțe”, experții au găsit un cuvânt pentru a descrie „afectarea” minții noastre în urma acestor „activități”.
Dacă ați observant că petreceți ore în șir uitându-vă la reels-uri pe Instagram sau la filmulețe pe TikTok, atunci este posibil să suferiți de „brain rot”, scrie BBC. Oxford University Press a venit cu acest cuvânt pe care l-a botezat cuvântul sau fraza anului 2024, mai menționează sursa citată.
Brain rot estet un termen care înglobează motivele de îngrijorare cu privire la consumul excesiv de conținut de slabă calitate în mediul online, în special conținut de pe rețelele sociale. Psihologul și profesorul Andrew Przybylski, de la Oxford University, spune că popularitatea cuvântului „brain rot” este un „simptom al vremurilor în care trăim” și de aceea a fost stabilit ca fiind cuvântul anului.
Brain rot a învins alte fraze și cuvinte de pe lista scurtă a Oxford University Press, printre care „Romantasy” și „prețurile dinamice”.
Ce înseamnă, totuși, acest „brain rot”, această „putrezire” a creierului uman? Conceptul este definit ca o presupusă deteriorare a stării mintale sau a stării intelectuale a unei persoane, în special ca rezultat al consumului în exces de materiale online considerate a fi triviale sau materiale care nu provoacă cu nimic inteligența sau creierul.
Prima dată când a fost folosit conceptul de „brain rot” a fost cu mult timp înainte de crearea internetului – cuvântul a fost scris în 1854 de Henry David Thoreau în cartea sa, „Walden”. El critica la acea vreme tendința societății de a devaloriza ideile compleze și modul în care acest lucru face parte dintr-un declin general în ceea ce privește efortul mental și efortul intelectual, mai scrie BBC.
Imagine generată cu inteligența artificială
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe