Newsflash
Internaționale

Clasamentul țărilor cu cei mai mulți locuitori cu vârsta peste 65 de ani

de Florentina Ionescu - nov. 21 2022
Clasamentul țărilor cu cei mai mulți locuitori cu vârsta peste 65 de ani

În prezent, tendința de a avea populație îmbătrânită este mai accentuată în unele societăți de pe glob.

În ceea ce privește țările mai mari, Japonia a fost întotdeauna „linia întâi” referitor la proporția de rezidenți cu vârsta de 65 de ani și peste. Această țară are peste 86.000 de persoane care au trecut de vârsta de 100 de ani care trăiesc pe această insulă, în 2021.

După cum arată un infografic realizat de cei de la Statista.com, pe baza datelor obținute de la United Nations Population Division, o țară mică „bate” Japonia și ocupă locul întâi când sunt luate în considerare regiunile geografice mai mici. 

populatie cu varsta peste 65 de ani top tari statista
Fotografie de la Tristan Le: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/varstnica-in-varsta-varstnici-expresie-faciala-1642883/

 

Țara respectivă este Monaco, stat care, potrivit CIA Factbook, are a doua cea mai mare densitate a populației din întreaga lume. 36% din cei aproximativ 39.000 de locuitori ai statului Monaco sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani. 

Mortalitatea infantilă este în creștere în România 

Cu țări precum Italia, Portugalia și Grecia, sudul Europei intră în acest clasament. La nivel mondial, aproape o zecime din populația continentului este estimată că ar avea peste 65 de ani.

Până în anul 2050, țările cu venituri mici și mijlocii vor însuma 80% din populația vârstnică a lumii, potrivit unor proiecții făcute de Organizația Mondială a Sănătății. Pentru a crește gradul de conștientizare asupra acestui subiect, Adunarea Generală a ONU (United Nations General Assembly) a declarat că perioada cuprinsă între 2021 și 2030 este „Deceniul Îmbătrânirii Sănătoase” („Decade of Healthy Ageing”). 

Această inițiativă are scopul de a „reduce inegalitățile din sănătate și de a îmbunătăți viețile persoanelor vârstnice, viețile familiilor lor și comunităților prin intermediul unei acțiuni colective”. 

Date despre infografic

În funcție de numărul de locuitori care au depășit vârsta de 65 de ani, Statista.com a realizat acest infografic:

Pe locul 1 se situează Monaco (36% este proporția populației care are vârsta peste 65 de ani). Pe locul 2 se află Japonia (29,8%). Pe locul 3, Sfânta Elena (26,7%), urmată de Italia (23,7%), Finlanda (22,9%), Portugalia (22,6%), Grecia (22,5%). 

topul tarilor cu locuitori multi care au varsta peste 65 de ani
Sursa foto: https://www.statista.com/chart/28319/estimated-share-of-population-aged-65--by-country/

Dr. Wargha Enayati: „Am pus la punct în Enayati Hospital un departament complet de îngrijiri paliative” 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe