Newsflash
Internaționale

Dislexia: peste 40 de gene au legătură cu această tulburare de învățare

de L. Budin - nov. 1 2022
Dislexia: peste 40 de gene au legătură cu această tulburare de învățare

O echipă de la Universitatea din Edinburgh a realizat cel mai mare studiu genetic privind dislexia. Rezultatele ar putea ajuta la mai buna înțelegere a factorilor genetici dau tulburări de învățare.

La cercetare au participat peste 50.000 de adulți dislexici, iar în grupul martor s-au numărat peste 1 milion de adulți.

copil-lectura-dislexie

Cercetătorii au testat asocierea dintre milioane de variante genetice și dislexie, și au identificat, pentru prima oară, gene asociate, într-un mod fiabil, acestei tulburări de învățare – ale cărei origini continuă să fie neînțelese, informează publcația Santé Magazine.

Echipa de cercetare a identificat, în premieră, și numeroase gene asociate dislexiei. Rezultatele au fost publicate în revista Nature. Acestea arată că 42 de variante de gene ar fi asociate dislexiei. Unele dintre ele erau deja asociate altor tulburări ale dezvoltării neurologice, tulburării hiperactive cu deficit de atenție (ADHD) sau ambidextriei.

Totuși, dintre aceste variante, o proporție mare o reprezintă genele noi, care ar putea fi asociate, în mod specific, unor procese esențiale de învățare și lectură, notează Santé Magazine.

Rezultatele noastre arată că diferențele genetice comune au efecte foarte similare la băieți și la fete, și că există o legătură genetică între dislexie și ambidextrie. Mai sugerează și că dislexia este foarte strâns legată, din punct de vedere genetic, de performanțele obținute la testele de lectură și ortografie, ceea ce subliniază importanța testelor standardizate pentru a identifica minorii cu dislexie”, a precizat dr. Michelle Luciano, autoarea principală a studiului.

Statisticile globale arată că tulburările de învățare afectează între 9 și 12% din populație.  

Un nas bionic ar putea permite recuperarea simțului olfactiv

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe